-----------------------------------
tudor
02 Dec 2022 20:43


-----------------------------------
Asa cum iti promiteam , una din zilele aste, care o fi ea, ma chinui sa car dupa mine Helios Apollo 7x50 sa il testezi cu Swaro al tau. Ma interesa ...caci sunt sigur ca el se tine foarte bine pana la egal cu Helios Apollo 7x50.

Deci, la sugestia colegului nostru Dbird, am pus fata in fata aceste binocluri:
Swarovski Habicht 7x42 vs Helios Apollo 7x50

Mecanica, finisaje, ergonomie
Spre deosebire de Habicht care este numai piele si os, hai sa-i zicem fibra :) , Helios este rubensian cu forme plinute, spre obeze, dar tocmai de asta se tine foarte comod in maini. 
Hellios este un binoclu foarte robust ce iti da sentimentul de rezistenta.  Insa cand tin in maini Habicht ma copleseste impresia de instrument de inalta precizie, cumva ca de arma (mecanica si finisaje de top). 

Performante optice
Rezolutia pe centru 
Testate pe tinta de rezolutie Swarovski rezolva un pic mai multe linii decat Helios, observandu-se si in observatii o definitie sclipitoare aparte.
Rezolutia pe marginiea campului vizual
Helios are rezolutia pe margini mult mai extinsa decat Habicht (aprox. 100% vs 90%). Asta chiar in conditiile in care are campul vizual mult mai mare (7.5 grade vs 6.5 grade). Practic Helios are un camp vizual perfest corectat pana pe margini. 
Luminozitatea
Privind diferenta de dimensiune intre cele doua binocluri am paria pe lumonozitatea celui mai mare si cu pupila de iesire mai mare (7.1mm vs 6mm). Dar realitatea este ca Habicht 7x42 este cu mult mai luminos decat Helios 7x50 !!! Le-am testat atat ziua cat si noaptea in conditii de luminozitate scazuta. Rezultatul este clar in favoarea mai micului binoclu. Ziua Habicht este in mod clar mult mai luminos, iar noaptea diferenta mai scade, dar tot vizibil mai luminos este Habicht, fundalul cerului fiind mai deschis decat la Helios. Aceasta diferenta totusi nu ma surprinde pentru ca Habicht 7x42 detine recordul mondial al transmisiei luminii (o medie de aprox. 93% pe toate lungimile de unda vizibile si cu o maxima de 96%).  De exemplu, cred ca diferenta intre cele doua binocluri pe lungimea de unda  albastra (400nm) este undeva la 90% vs 70% (noaptea transmisia pe lungime de unda albastra devine foarte importanta).
Contrastul
Diferenta de luminozitate intre cel doua binocluri  joaca un rol important si in perceptia contrastului. Astfel prin Swarovski griurile inchise si zonele puternic umbrite prezinta mai multe detalii (dinamica) fiind mai luminate. Prin Heios aceste zone umbrite sunt mai intunecate fiind mult mai negre decat in realitate crescand impresia de contrast in detrimentul dinamicii nuantelor inchise.
Redarea culorilor
Testate pe coala de hartie alba se poate foarte usor observa ca Habicht 7x42 are cele mai naturale culori din toate binoclurile testate de mine, fara sa introduca nici cea mai mica tenta de culoare. Totusi trebuie sa recunosc ca tenta generala usor rosiatica a lui Helios improspateaza mai frumos culorile. Mai ales acum toamna, imi plac mai mult culorile prin Helios pentru ca prin Habicht sunt mai neutre si prea terne. 
Usurinta de privit 
Aici Helios este in mod clar superior cu distanta lui de privit de 18mm vs 14mm. Este mult mai imersiv si comod de privit.
Aberatiile cromatice sunt esemanatoare fiind nesuparatoare si putine doar pe margini.

Concluzii
Helios Apollo 7x50 este un binoclu aproape de trei ori mai ieftin decat Swarovski Habicht 7x42 (300e vs 800e). Totusi are un camp vizual mult mai imersiv si comod, corectat pana la margini, iar ziua are culorile mai vii si placute.
In schimb diferenta de pret la Swarovski se regaseste din plin in luminozitatea fantastica, rezolvand mai multe nuante si detalii pe lumina slaba, sau in zone intunecate; deasemenea are definitie pe centru mai mare, toate acestea intr-un corp foarte compact si mult mai portabil, cu finisaje si mecanica superioare. Practic la dimensiunea lui nu exista binoclu mai luminos si rezolvant, castigand in fata multor binocluri mult mai mari!
Swarovski Habicht 7x42 este, dupa parerea mea, un binoclu mai de nisa, cu personalitate spartana, pentru o clientela mai restransa... pe cand Helios Apollo 7x50 este un binoclu mult mai ingaduitor si prietenos, fiind un binoclu foarte placut de utilizat la modul general.