-----------------------------------
Erwin
26 Noi 2022 23:41


-----------------------------------
@Valy
Focuserul întins aproape la maxim are mai mult de 200mm, mai este un inel între el &#537;i telescop de 25mm &#537;i un prelungitor mic la ocular. Evident, se poate pune un prelungitor de 50mm la focuser, că are tot setul. Nu am pus diagonala pentru că la lungime a&#537;a mare se lasă &#537;i nu pot verifica colimarea. Dar mie mi se pare exagerat!

@mmarin
Mul&#539;umesc! Am să pun un baffle, pot să-l fac pe măsură, doar să văd exact unde trebuie pus &#537;i cât de lung. 

Am verificat colimarea pe cer, pe stele &#537;i la Marte se vedea clar că nu este OK, avea dublură. La cassegrain-ul meu am fusta secundarei din carton negru, îndoit &#537;i lipit cu bandă. Nicio problemă cu ea, tubul de perfora&#539;ie este din tub de copiator de 30mm exterior. Pot regla planul focal pentru diagonală sau fără mi&#537;când &#537;urubul central care &#539;ine secundara. E suficient să mi&#537;ti 1-2mm mai în fa&#539;ă sau mai în spate. 

La pozi&#539;ia secundarei în extremitatea fa&#539;ă tubul focuserului ar trebui să lucreze strâns. Ea se poate muta cu mai bine de 5mm înspre primară, a&#537;adar planul focal iese mult mai în afară decât acum.

De asta sunt un pic bulversat, pentru că e primul telescop comercial cu o astfel de problemă pe care pun mâna.