-----------------------------------
iulian90
16 Noi 2022 23:55


-----------------------------------
Inca nu sunt inscris pe vreun forum de planespotting deocamdata insa de-a lungul timpului am dat si eu de cateva asemenea forumuri , printre care si unul din Romania :  https://romanian-spotters.forumgratuit.ro/, se numeste Romanian Spotters. 
Majoritatea spotterilor ,din ce am observat, fotografiaza aeronavele din preajma aeroporturilor ,mai de  aproape, cand decoleaza sau aterizeaza, cu aparate foto obisnuite sau cel mult cu teleobiective. Eu fotografiez din curte avioanele care zboara la altitudinea de croaziera, cu telescopul sau luneta, deci ar fi un fel de "home planespotting" as putea spune. :)  
De-a lungul timpului am fotografiat avioanele cu luneta de 60/800mm apoi cu reflectorul de 114/900mm si in ultima vreme cu luneta de 80/900mm si din ce am observat, lunetele se comporta mai bine ziua decat reflectoarele care sunt afectate de turbulenta instrumentala destul de serios. 
Cele mai bune imagini cu avioanele le obtin cu luneta de 80/900 ,care pe langa lipsa turbulentei instumentale ,mai prezinta si un camp de plina lumina mult mai mare decat reflectorul de 114mm si un contrast mai bun, in pofida cromatismului care il prezinta. Cu reflectorul de multe ori imaginea nu imi iesea clara, din cauza turbulentei instrumentale care apare cand bate lumina solara pe tubul telescopului care culmea mai e si de un albastru inchis si absoarbe cam multa caldura, astfel producand curenti in interiorul tubului, de aceea trebuie sa in amplasez il umbra si de acolo pot fotografia avioanele, iar vara e mai nasol cu umbra. Cu luneta de 80mm care e de culoare alba nu am problema asta.