-----------------------------------
Teo Lazar
08 Noi 2022 01:48


-----------------------------------
Deocamdata, ma limitez la vizual. Gasesc foarte interesanta si fotografia, dar asta implica timpul pe care probabil nu-l voi mai avea niciodata.

De la planul initial, deja am deviat. Jucaria de acromat 70/900 s-a metamorfozat intr-un Mak 127/1900 pe montura Exos2/EQ5 pe care se va acomoda curand si un refractor de 11kg. Noroc ca impartim cheltuiala in mai multe familii.
Alta vedere la Jupiter si Saturn, chiar fara motorizare, in zona Bortl 4.
Luna mai asteapta, ca nu era pe cer cand era senin si era si timp.
Interesant a fost Marte. Deloc clar. Era abia rasarit si foarte afectat de aberarii cromatice f mari. Presupun ca e efectul atmosferei si pare ca sunt solutii de compensare la pretul corespunzator.
Am revenit la roiul Pleiadelor si mi-a fost clar ca lungimea focala mare a Mak-ului a devenit dezavantaj. 
Apoi, mai pe bajbaite si cu Stellarium  in fata, in vreo 30 de minute am nimerit si Andromeda, exact ca orbul Braila, cand nu mai speram nimic. A doua zi, ceva mai bine, doar 5 minute si macar am invatat sa recunosc vizual doua constelatii din zona. Aceeasi problema ca la Pleiade, camp vizual prea mic la asa dist. focala mare. Asta e, mai compensam putin in viitor cu oculare mai grase. De la plossl 26mm la 32-40mm cu camp vizual mai mare, trebuie sa se vada sigur ceva mai mult. Sa vedem si filtrele CLS/UHC daca aduc vreo minima senzatie de culoare.
Cam aici am ajuns. Urmeaza refractorul cel gras si poate candva, galeata de lumina pe montura dobson.