-----------------------------------
dmtr69
23 Oct 2022 16:49

NGC 1491- Fossil Footprint Nebula_SHO
-----------------------------------
Salve!

 NGC 1491(Sh2-206, LBN704) este o nebuloasa din Perseu. Am capturat-o cu aceeasi pozitie a camerei folosita La Western (si Eastern) Veil, fiind a doua tinta a noptii (la mine este acum disponibila dupa miezul noptii).
 Expunere totala: 20 ore si 50 minute (cadre de 5 minute, 149xHa, 51xOIII, 50xSIII). Semnalul este slabut si pe Ha, de aceea am tras atatea cadre, ca sa o pot folosi si ca luminanta. Pe OIII si SII semnalul este foarte slab, stivele au iesit zgomotoase cu doar 4 ore si ceva expunere. Chiar daca as fi triplat expunerea, semnalul nu ar fi crescut prea mult, doar as fi redus zgomotul din fundal (aici a fost de vina transparenta mai slaba si Luna). Nu am tras cadre RGB pentru stele, le-am folosit pe cele din poza Ha.
La procesare a trebuit serios sa o trag de par ca sa iasa ce vroiam. Fundalul era numai pete de diferite culori, ca un gradient urat (m-am uitat si la alte poze si chiar asa este zona). Nu mi-a placut, asa ca i-am redus saturatia din fundal si am folosit un soft de reducere a gradientului (pe langa DBE din faza liniara).
Setup:newton SW 150/750, ASI1600MMPro, fitre Baader 7nm Ha, Astronomik 6nm OIII, Baader 8nm SII
Cer senin!