-----------------------------------
tudor
13 Oct 2022 14:51


-----------------------------------
Am testat doua perechi de oculare de microscop 10x pe 0.95 inch. Zeiss KPL si Nikon CFW. Ambele au focala de 25mm lucru ce m-a facut sa le compar direct cu ocularul meu etalon pe focala de 25mm: Fujiyama Ortho 25mm. Testele au fost deocamdata terestre pe timp de zi.

Toate ocularele au 42 de grade. Din punct de vedere al constructiei Fujiyama si Zeiss au pentru mine un design mai placut dat de simplitatea formei si de faptul ca sunt in intregime din metal. Nikon are si el corpul metalic, dar cupele ocularelor din cauciuc sunt destul de mari in raport cu corpul. Acest fapt se datoreaza faptului ca aceste Nikonuri au posibilitatea sa se focuseze cu propriul elicoid.

Rezolutia pe centru este foarte asemanatoare in toate cele trei ocularele, avand o putere de rezolvare a detaliilor foarte buna. 

Rezolutia pe margine insa, este mult mai slaba la Zeiss. Are claritate cam 80% din FOV fara sa se poata face clarul pe ultimele 20%. La Fujiyama si Nikon FOVul este impecabil pe toata suprafata.

Contrastul. Ocularele Zeiss m-au uimit inca de la prima folosire cu claritatea de pe centru, data cred eu de contrastul foarte ridicat. Fujiyama au si ele un contrast fantastic dar paraca mai domolit in comparatie cu Zeiss. Nikonul pare ca are contrastul general cel mai scazut din cele trei.

Redarea culorilor este una foarte corecta la Fujiyama. Albul este curat, imaculat.  Nikon are o usoara tenta galbuie, iar comparativ, Zeiss are tenta cea mai calda. Acest nuanta calda cred ca contribuie la impresia de contrast general foarte ridicat ce l-am observat la acesta pereche de oculare Zeiss. In acelasi timp aceasta tenta calda a imagini are doua taisuri: pe deoparte  poate crea impresia de contrast puternic dar si impresia unei luminozitati mai scazute!

Luminozitatea este cea mai ridicata la Fujiyama. Nikon si Zeiss au luminozitatea relativ asemanatoare dar cred ca am observat un mic avantaj la Nikon.

Aberatiile cromatice sunt excelent gestionate la Fujiyama. Nikonul are ceva urme de aberatii cromatice, dar nu deranjante. Insa Zeiss KPL are aberatii cromatice foarte mari. Este punctul lui cel mai slab.

Distorsiunea geometrica in binoclul meu este un pic prezenta la Fujiyama, iar Zeiss si Nikon au o geometrie a campului vizual perfect dreapta.

Usurinta de privit in cele trei oculare este una buna. Insa daca ar fi sa fac un clasament, am observat ca imi place cel mai mult Zeiss, ca are acel efect de fereastra in care disprat marginile ocularului, fiind pentru mine mai usor si mai placut de privit prin el. Nikon are o distanta de privit un pic mai mica decat la Zeiss dar un pic mai mare decat la Fujiyama (se poate observa si din diferentele in diametre a lentilelor dinspre ochi). Totusi am observat ca toate trei ocularele sunt comode si perfect utilizabile cu ochelari.

In concluzie  ocularele Fujiyama sunt clar cel mai bine corectate optic din aceasta grupa, fiind aproape perfecte. Nikonul nu este nici el prea departe! Insa acest Zeiss are o frumusete aparte data de claritatea pe centru si usurinta de privit in ciuda aberatiilor cromatice sau neclaritatii pe margini.