-----------------------------------
iulian90
13 Oct 2022 12:48


-----------------------------------
E bun si asa intervalometrul , cu 8 valori prestabilite intre 1 si 8 minute de expunere. :)
Peste 8 minute deja cred ca e prea mult , chiar si pentru un setup mai scump si sofisticat. Nu am vazut in astrofotografie sa se fi depasit expunerea de 5 minute chiar si cu echipament bun , din cauza poluarii cerului , care impune o anumita limita si care depinde de gradul de poluare luminoasa si de raportul focal al instrumentului. Peste o anumita limita cadrele incep sa fie supraexpuse, mai ales cu instrumente cu raport focal mic, iar tinta, daca e slab luminoasa,  incepe sa fie cu atat mai dificil de scos in evidenta in raport cu fundalul cerului , cu cat se mareste expunerea peste o anumita limita.
Cu instrumentele mele care, majoritatea, au raport focal mare (f/8 - f/12) si poluarea luminoasa de gradul 5-6 pe scara Bortle (uneori si 4 cand transparenta este foarte buna) ar trebui sa folosesc expuneri destul de mari ,intre 4 si 6 minute sau chiar mai mult ca sa obtin un SNR bun , dar ma cam limiteaza setup-ul ,precizia ghidajului la vreo 4 minute cel mult, la focala de 900mm a reflectorului de 114mm sau a lunetei de 80mm. Doar cu teleobiectivul Albinar care are o focala de 200mm si raport focal f/4 , as putea sa urc expunerea dincolo de 5 minute datorita focalei mai scurte si mai toleranta cu erorile de ghidaj.
Recent am procurat si un obiectiv de 50mm cu focala de 360mm si am construit o luneta de ghidaj cu care as putea spori precizia ghidajului datorita focalei mai mari fata de vechea luneta de ghidaj de 50mm cu focala de doar 183mm , raportul dintre focala lunetei de ghidaj si focala instrumetului principal fiind mai mic si astfel sa pot folosi expuneri de peste 4 minute si la focala de 900mm a reflectorului de 114mm de exemplu.
Cu reflectorul de 150mm nu pot face nimic in domeniul astrofotografiei deoarece prezinta coma destul de mare iar camera Canon 450D, care o folosesc des im astrofoto DSO, nu ajunge in focus . In plus de asta are si o focala prea mare (1400mm) la care e cam greu de stapanit ghidajul. E bun doar la vizual.