-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Oct 2022 00:10


-----------------------------------
Armand

Multumesc si foarte de acord ... atac subarc !
Am insistat sa verific niscaiva duble subarc cu ''Ratusca'' pentru a ma asigura ca totul este bine. Instrumentele mele preferate pentru duble subarc sunt reflectoarele de 200mm si de 250mm.

In aceasta seara de Miercuri 5 Octombrie, desi cerul a fost innorat, am fortat nota si am facut observatii.
Poetul se intreaba '' Ce-i mana pe ei in lupta, ce voia acel Apus ?"
Ei bine, pe mine m-au impins doua motive la observatiile din aceasta seara cu cer noros.

Primul motiv: in cursul dupa-amiezii am modificat placa de baza a dobului de 250mm, adica am taiat cam jumatate din ea. 
Scaderea in greutate a monturii nu este foarte mare dar este suficienta ca sa o simt - in favoarea mea - atunci cand fac dribling cu telescopul dintr-un colt in celalalt al curtii. 
De asemenea i-am inlocuit picioarele originale dintre care unul s-a defectat. Oricum nu erau suficient de stabile ... ''clantaneau'' pe holz-suruburi. Noile picioare adauga vreo 50 sau 60mm in inaltime, deci ocularul este mai usor accesibil.
Am incercat telescopul cu modificari la montura si totul este bine. 
(Era deja tarziu, montajul final l-am facut cam pe pipaite, asa cum exersau partizanii sarbi sa-si demonteze si sa-si remonteze mitraliera pe intuneric, in timpul WWII. :wink: )

Al doilea motiv: aveam dubii cu privire la separatia de 1.2'' indicata de StelleDoppie  pentru STF 2017 AB.
Am avut suficient timp sa vad STF 2017 si sa compar separatia acestei duble cu cea a dublelor din Epsilon 1-2 Lyr. Intradevar, separatia lui AB din STF 2017 este aprox. jumatate din cea a dublelor din ''Dubla-dubla''.

Alte observatii:

-Cerul fiind foarte noros, m-am multumit sa reobserv STF 13/ 0.967'' si STF 2/ 0.94''.

- Si STF 481, STF 2017 (cum am zis),  STTA 1 si Delta Cep/ STFA 58 AC. 
Acestea sunt off-topic aici dar ... ''let it be'' !

(Despre STF 13, StelleDoppie ''bate campii'' un pic atunci cand o plaseaza in Hydra ...  :shock: )

Cer senin si spor la observatii, Mircea