-----------------------------------
valy
29 Sep 2022 18:49


-----------------------------------
Filetul reprezinta un aspect important al businessului, insa pentru a-l face este nevoie de o freza speciala. Initial am luat una, dar era mica si subtire, s-a rupt (din vina mea). Dar aveam o serie de limitari: adancimea santului max 0.5mm, adancimea/lungimea filetului 2-3mm. Pentru piese mai serioase (gen imbinari de tevi, suport focuser) aveam nevoie de adancimi de lucru mari (5mm+). Pentru filete cu profil mai mare aveam nevoie de o freza care sa sape mai mult de 0.5mm, spre 1-1.5mm.
Cum o freza Datron costa spre 150E (cele de dimensiuni mai mari), m-am gandit sa fac una dintr-un burghiu. Cautand la Dedeman un burghiu potrivit am dat de o freza de 6mm (era singura din categoria asta). Avantajul fata de burghiu este ca e mai scurta, partea elicoidata de "burghiu" are doar 15mm, nu imi trebuie prea lung ca sa nu se indoaie/vibreze.
Zis si facut. Am pus-o pe bormasina, in motorul rezei am montat o piatra si am decupat forma triunghiulara a dintilor plus sapat zona de degajare de aprox 10mm.