-----------------------------------
iulian90
20 Sep 2022 00:04


-----------------------------------
Prezint un tabel "prototip" cu stele duble, ce contine atat parametrii cat imaginile acestora, cu putin "strop de culoare" avand in vedere faptul ca imaginile originale sunt monocrome. :)

Am mai pozat 4 stele duble aseara, Gamma Arietis, Eta Cassiopeae, Eta Persei si Albireo (Beta Cygni), iar astazi am analizat capturile si am masurat parametrii fiecarei stele (separatie si unghi de pozitie PA). 

Aseara cu ocazia fotografierii celor 4 stele am mai foacut inca o masuratoare cu ajutorul discului planetei Jupiter la care valoarea diametrului era aseara de 49,7" si in urma unor calcule am aflat focala efectiva cu barlow a sistemului camera-telescop si este de 1312mm mai precis, iar sampling-ul este de 0,5895"/pixel  si pe langa aceasta masuratoare am facut o alta masuratoare, cu camera montata direct in focus ,tot la Jupiter si am aflat ca focala nativa a telescopului de 114mm este 906mm. 

Cu ajutorul acestor noi masuratori a focalei, mai precise ,am aflat mai precis si valoarea separatiei la stelele duble fotografiate aseara, dar si la cele fotografiate in urma cu 5 zile (Gamma Andromedae, Gamma Delphini si Zeta Aquarii), la care am repetat masuratorile. 
La unele stele duble valorile sunt apropiate de cele din catalog, la altele insa diferenta este mai mare atat la separatie cat si la unghiul PA, dar poate si a faptului ca acesti parametri se modifica cu trecerea timpului, la unele stele mai lent, la altele dimpotriva, mai rapid, nu neaparat din cauza erorilor de masurare. :) Oricum din ce am observat in catalogul Taki majoritatea par sa nu fi fost masurate de cel putin 15-20 ani, insa conform Stelle Doppie masuratorile la majoritatea stelelor duble s-au facut pana acum 2-4 ani, dar la unele nu s-au mai facut masuratori de cel putin 10 ani, asa ca noua masuratoare intreprinsa de mine este numai buna pentru a actualiza datele la stelele duble. :)