-----------------------------------
Sorin Sfartz
17 Sep 2022 12:51

oculare pentru binoviewer?
-----------------------------------
Am de mai multa vreme un cap de microscop Zeiss, la care apertura de iesire este de vreo 24mm. Ca sa trec la barelul de 1,25" am facut doua portoculare foarte scurte, in ideea de a putea folosi capul si fara corectoare sau barlow. Distanta de la apertura capului la capatul barelului este de minim 1 mm (pentru cel mai lung barel pe care il am eu acum). 

Neavand experienta cu binocularele, m-am gandit sa incep cu niste oculare care sa asigure un camp maxim la luneta mea (140/1180). Inainte de a cumpara ceva, am incercat cu un singur Hyperion 24mm, care are un field stop mare (peste 28mm) si asa cum era de asteptat, apertura de iesire a capului de microscop actiona ca un stop defocalizat, astfel ca la marginea campului era un inel cu iluminare variabila. Este greu de estimat cat camp 100% iluminat ramanea, dar probabil ca macar vreo 5 grade din AFOV-ul de 68grd al ocularului erau inutilizabile. Dupa socoteala mea din campul de 1,38grade ar ramane vreo 1,2grade.

Banuiesc ca ocularele celebre gen panoptic, ES etc care au toate field stop-ul cam de 27mm se vor comporta precum hyperionul care are 28mm. 
O intrebare ar fi: exista oculare cu camp totusi larg, (dar nu foarte larg) la care sa nu apara zone neiluminate si care sa imi dea totusi 1,1-1,2 grade FOV? 

O a doua intrebare este despre capatul opus de lungimi focale. Stiu ca multi se uita prin binoculare la planete. Insa ce mariri maxime sunt rezonabile la un binocular? E vreo limita de marire la care e dificil sa mai fuzionezi comod imaginile celor 2 oculare? 

Sorin