-----------------------------------
iulian90
15 Sep 2022 18:59

Fotografii si masuratori la stele duble si multiple
-----------------------------------
Buna ziua tuturor.

Am deschis un nou topic in care sa prezentam fotografii ale stelelor duble, eventual insotite si de masuratori, desi in sectiunea Stele duble sunt foarte multe rapoarte de observatii si multe desene cu stele duble, fotografii ale acestora sunt rare pe forum din ce am observat. :) 

In topicul de fata prezint cateva fotografii cu stele duble , realizate de-a lungul anilor cu diferite camere dintre care cele mai remarcabile sunt cele facute cu camerele Philips Toucam ,Celestron Neximage si mai nou cu Point Grey CLMN 13S2M (mono) care este si cea mai performanta camera pe care o detin.

Primele trei fotografii sunt facute recent cu camera Point Grey ,prin reflectorul de 114/900mm, cu barlow, la focala efectiva de 1369mm.

Urmatoarele 3 imagini sunt cu modul de masurare a separatiei dintre componentele stelei, a determinarii punctelor cardinale in imagine si a unghiului de pozitie PA al componentei secundare a stelei duble, cu ajutorul softului GIMP care permite atat masurarea distantei in pixeli cat si a unghiului.

Iar restul pozelor sunt cu stele duble fotografiate mai demult cu camerele Philips Toucam si NexImage.

Recent am descoperit ca softul GIMP are o functie pentru masurarea distantelor in pixeli si a unghiului, fapt ce imi poate usura munca si creste precizia masuratorilor, fata de vechea metoda folosita de mine ,cea cu rigla si raportorul suprapuse pe ecranul monitorului. :lol:

In cazul celor trei poze recente facute cu Point Grey, mai intai am facut capturi scurte la trei stele ,Gamma Andromedae, Gamma Delphini si Zeta Aquarii, de cate 1000-2000 cadre fiecare la 30fps pentru stacking, apoi am mai facut inca trei capturi si mai scurte, dar cu tracking-ul oprit pentru a determina directia de miscare a stelei in imagine si pentru determinarea pozitiilor punctelor cardinale in imagine (E-W, N-S) si a unghiului dintre directia E-W si verticala imaginii (notat cu alfa in imagini).

Din aceste capturi fara tracking am extras cate doua cadre ,unul de la inceputul capturii celalalt de la sfarsitul capturii, le-am suprapus in Photoshop rezultand o imagine in care apar doua pozitii ale stelei duble si astfel am determinat directia de miscare a stelei, deci a punctelor cardinale in imagine si unghiul fata de verticala imaginii apoi am masurat si unghiul dintre linia ce uneste cele doua componente ale stelei si verticala imaginii, notat cu beta in imaginile de mai jos. Iar printr-un calcul prezentat intr-una din imagini, in care intra cele doua unghiuri ,alfa si beta, am aflat valoarea unghiului de pozitie PA a componentei secundare a stelei duble.

Tot cu ajutorul acestor capturi fara tracking am determinat si focala efectiva reala a ansamblului telescop-barlow-camera, prin cronometrarea timpului in care steaua tranziteaza cadrul dintr-o parte in cealalta si prin calcul a rezultat valoarea focalei efective de 1369mm si un sampling de 0,565"/pixel pentru camera Point Grey cu pixelsize de 3,75 microni, important pentru calcularea valorii separatiei in arc-sec din valarea in pixeli masurata pe imagini cu ajutorul GIMP.
Apoi am trecut la masurarea separatiei la cele trei stele duble.

In urma masuratorilor si calculelor au rezultat urmatoarele valori:

- Gamma Andromedae: Sep=9" , PA=64,1 grade

- Gamma Delphini: Sep=8,47" , PA=266,4 grade

- Zeta Aquarii: Sep=2,37" , PA=158,5 grade

Din pacate pentru celelalte fotografii mai vechi nu mai gasesc filmarile originale din care le-am prelucrat ,asa ca nu pot face masuratori si pentru aceste imagini deocamdata. Voi incerca sa le caut prin arhiva PC-ului sau prin stick-uri sau carduri unde am stocate filmari si poze cu obiecte ceresti.

Daca vremea va permite, am decis sa incep un program de fotografiere si masurare a tuturor stelelor duble si multiple ce pot fi fotografiate in conditiii mai bune cu echipamentul care il am, iar rezultatele le voi prezenta in acest topic. :)