-----------------------------------
valy
14 Sep 2022 13:57


-----------------------------------
Cel putin la planete trebuie lucrat crop cat sa se incadreze doar planeta, rezolutiile astea mari, cel putin pentru mine, suna infiorator pentru procesor, RAM, stocare, desi am 1T spatiu, I7 si GPU Quattro.
Oricum trebuie insistat obsesiv pana prinzi minutul cu seeing bun, altfel dintr-o singura noapte nu iti dai seama ce anume nu merge pe acolo daca nu scoti detaliile dorite.
La Luna merge si intreg discul dintr-o singura captura dar pt. detalii iti trebuie seeing bun, camp corectat pentru intreg senzorul si rezolutie+spatiu de stocare pentru sute-mii de cadre. Sau mergi spre F30 si captezi detalii/cratere individuale. Cu ceva rabdare poti face stitching/mozaic si obtii intreg discul.
Cu oglinda ca a ta de 200mm F5 si lucrand la f25 se pot obtine detalii bune, daca ai seeing bun ... https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=5428&postdays=0&postorder=asc&start=330#78679 . Cred ca am vazut detalii mai bune chiar si cu apertura mai mica, de ex. colegul cluci parca scotea niste imagini senzationale din balcon cu mak-ul de 150mm.