-----------------------------------
HoO_Germany
29 Ian 2008 13:15


-----------------------------------
Ca sa poti sa vezi airy disk trebue sa defocusezi minimal in ambele directii. Din momentul unde zici ca esti in focus si steaua arata punctual, sa defocusezi vreo 2-3 mm in fiecare directie. Deja aici trebue sa apara primele airy disk.
Nu-mi vine sa cred ca citesc asta pe un site de astronomie  :o  :shock: 

Acel punct de dimensiune minima, e imaginea clara a discului central Airy, al difractiei. 
Mariti grosismentul la 2*Dmm, si acel punct va deveni un disc bine conturat, in situatiile atmosferei calme. Sau prin diafragmarea obiectivului se obtine acelasi efect, la grosismente mai mici. 

Imaginile intra/extra focale ajuta in primul rind la aprecierea calitatii opticii.

Ok, poate eu m-am exprimat gresit, eu vreau sa dau sfaturi a putea aprecia cumva calitatea obiectivului. Pentru asta ese face un star-test, la care steaua se defocuseaza intra- si extrafocal. Amandouo directii se defocuseaza in aceeas grosime. 
Aceasta imagine defocusata am prenumit-o eu airydisk unde asta stiu ca nu este numele corect. Numai pentru a putea descrie ce as fii dorit sa descriu, am ales aceste cuvinte.