-----------------------------------
Claudiu
29 Ian 2008 00:26


-----------------------------------
Update asupra instrumentului.
Azi a fost cred prima seara din an (am fost inversunat) in care am avut cer senin in partea mea a Bucurestilor in toate directiile. A fost magic, poluarea luminoasa a fost mult mai putin simtita in aerul rece.. Stelele nu clipoceau ca de obicei si am reusit prima mea sedinta de deep-sky intr-o seara fara luna.
Am remarcat un lucru straniu pe care nu l-am vrut a crede pina acum (dupa testele de zi si de crepuscul facute) si anume ca nu pot sa vad un airy disk .. cind defocalizez imaginea se dilueaza in acelasi fel in care se petrece cind ochiul umed este surprins de o sursa de lumina puternica. Mi se pare normal sa vad asta (pozele intra si extrafocale m-au mirat si asteptam sa vad daca pot produce aceleasi efecte.. nici vorba) Am testat pe Sirius si pe Marte, plus toate momentele in care schimbam intre cele doua oculare, ele nefiind parafocale.
Sunt curios daca alti posesori de refractoare pot vedea inelele sau este o trasatura inerenta..
Observatiile le-am facut obiectelor comune care se gaseau pe cer intre orele 19 si 21. Am studiat indeaproape Orion, Andromeda si Cassiopeia.. 
M42 a fost excelenta la 25x si 40x si a aratat un contrast f bun. 
M31 s-a dovedit prea slaba in conditiile de iluminare si apertura. Am fost putin dezamagit. Am mai urmarit Pleiadele si un roi globular sub Sirius.
Seara s-a incheiat cu roiul dublu din Perseu si cu ruperea scaunului de sub fund (fara de care observatiile sunt imposibile cu refractorul meu)
Incep sa nutresc ginduri urite pentru iluminatul stradal, in rest locatia (linga parcul Bordei) a fost buna.
O alta dificultate majora este finderul (am inlocuit modelul celestron cu un 7x50) care nu are prisma si trebuie privit in lungul lui.. cind luneta este orientata la peste 70-80 de grade acest lucru este imposibil.. Ocularul de 40mm imi ofera un cimp de 2 grade dar fiind incepator acesta nu mi se pare suficient..
Oricum a fost o seara placuta si satisfacatoare. Astept sa se termine sesiunea si sa fug in creierii muntilor cu el..

Seara buna tuturor.