-----------------------------------
tudor
17 Aug 2022 20:39


-----------------------------------
Sigur ca putem discuta aici pe marginea binoclurilor noastre! 
In legatura cu maximul de 40x pe binoclurile militare de marina, parerea mea este ca e legat si de limitarea vizibilitatii de atmosfera terestra. Cred ca pe mare aceasta vizibilitate este limitata inca si mai mult din cauza umiditatii crescute care tulbura atmosfera de la suprafata apei. Nu mai vorbesc de miscarea de tangaj care este amplificata si ea. Si in ziua de azi cele mai bune lunete terestre au magnificatii intre 20x si 40x. Unele ajung si la 60x sau chiar 75x. Dar cu aceste puteri mai mari sunt sigur ca s-au gandit in primul rand sa satisfaca si nevoile observatiilor astronomice. Din experienta mea, pe terestru 40x este puterea cam maxima unde nu sunt pierderi de calitate din cauza atmosferei terestre atunci cand privesti la distante mari spre infinit (de la 1km in sus). E adevarat ca sunt cazuri cand pe terestru se poate folosii si 60x cu castig de detalii dar la distante mult mai mici, gen zeci de metrii (de exemplu birdwatching). Insa spre infinit incepe sa se degradeze imaginea terestra neexistand nici un avantaj real de detalii al puterilor mai mari de 40x, imaginea fiind pacloasa din cauza densitatii atmosferei!