-----------------------------------
Darius M
08 Aug 2022 14:17


-----------------------------------
Salut.

Am rezolvat o parte din problemele anterioare.
- Colimarea telescopului, si poate e o idee buna sa-l recolimez pe cāmp, inainte de lasarea intunericului.
- Conectarea camerei foto la telescop, trebuia putin mai multa atentie sa fie totul conectat bine.
- Folosesc un raspbery pi cu gphoto2 pe post de intervalometru. Ruleaza astroberry si folosesc Gwenview pentru previzualizarea imaginilor ca sa nu mai fie nevoie sa ating aparatul foto dupa ce il conectez la telescop


Sambata spre Duminica am mai facut vreo 30 de expuneri de cate 160 de secunde catre M27 dar am dat de o problema noua.

Din 30 de cadre:
- 11 sunt ok, au stele punctiforme.
- 4 sunt asa-si-asa
- 15 au stelele sub forma de dāre, ca si cum trackingul nu ar functiona prea bine.

Ce nu inteleg este cum e posibil ca in timpul unei serii de expuneri in care nimeni nu atinge telescopul, unele dintre ele sa fie ok iar unele in miscare.

Ce parere aveti? Oare poate fi vantul sau ar trebui sa ma uit altundeva? Daca e vantul, poate pun o panza de cort in jurul telescopului si rezolv problema 


[EDIT] Exista o usoara deplasare a lui M27 intre prima si ultima imagine, ilustrata in al doilea atasament, unde sunt 2 imagini din care prima a fost facuta la ora 02:07 iar a doua la ora 03:42.

[EDIT 2] Pare a fi o miscare de aproximativ -5 arcminute in egala masura pe RA si Dec (ma orientez dupa 14 Vul si imaginea M27 afisata in Stellarium)


Ca si potentiale cauze in afara vantului, ma gandesc la:
- Vreun tip de eroare despre care nu stiu ca poate aparea.
- Joc la pinioanele monturii in unele pozitii
- Vreo eroare periodica a monturii. Am imagini in ordinea asta:
2 bune
5 rele

1 buna
3 rele

2 bune
5 rele

5 bune
3 rele

1 buna
3 rele


Are cineva vreo idee de unde ar putea fi aceasta problema? Se vede usor diferenta intre imaginea 0700 si 0701 de exemplu in atasament.