-----------------------------------
Darius M
05 Aug 2022 00:50

Galaxia Andromeda
-----------------------------------
Salut tuturor.
Astea cred ca sunt primele astrofotografii pe care le postez.

In 30 Iulie 2022 in zona Izgar-Vermes, am conectat un Nikon D750 la un SkyWatcher 200/1000 montat pe o montura SkyWatcher HEQ-5. 
Aparatul l-am conectat la telescop folosind un adaptor de 2'' ce il printasem 3D cu cateva zile in urma.

Am folosit sistemul Go-To al monturii pentru a indrepta instrumentul spre galaxia Andromeda si am facut cateva expuneri. 
Am inceput cu 30 de secunde, dar colegul de forum red.giant m-a sfatuit sa merg linistit si catre 5 minute sau mai mult.

Nu detin un intervalometru, asa ca expunerile le-am facut tinand apasat butonul unei telecomenzi pentru aparatului foto.

Aici este expunerea care imi place cel mai mult. Atasez aici 3 versiuni dupa cum urmeaza:

Expunere: 253 secunde
ISO: 2500

Procesarea am facut-o folosind aplicatia ce o folosesc pentru fotografie obisnuita: CaptureOne
Pentru versiunea 2 am folosit o aplicatie pentru inlaturarea stelelor si Affinity pentru suprapunere peste versiunea 1.

1. In prima imagine 
 - am corectat culoarea cerului (iesise galben/galbui probabil datorita poluarii luminoase)
 - am aplicat o reducere a zgomotului 
 - am marit putin intensitatea culorilor.

2. In a doua imagine, pe langa versiunea 1
 - am redus intensitatea stelelor pentru a scoate mai mult in evidenta structurile galaxiei.
 - am suprapus imaginea cu ea insasi din acelasi motiv.

3. A treia imagine este originalul asa cum a fost inregistrat de aparatul foto.

Nu am folosit stacking, darks, flats etc. 

Voi incerca totusi si procesarea cu darks si flats, poate reusesc sa scot in evidenta si mai multe detalii.
Sunt curios totusi daca va fi o diferenta vizibila intre o singura expunere si de exemplu 40 de expuneri.


Intr-un fel prefer versiunea 1 pentru ca imi place cum se vad toate stelele mai pronuntat, dar pe de alta parte imi plac detaliile din versiunea 2.

Voi ce parere aveti?