-----------------------------------
Cristian Kata
18 Iul 2022 23:03


-----------------------------------
Ca sa fie lamurita problema pt toata lumea, galbenul la ior 7x40 vine de la prisme nu de la tripletul din ocular. Tenta galbena de la prisme poate fi inobservabila chiar si pt o persoana care are experienta cu binocluri, stratul antireflex de pe fetele laterale NU este acelasi cu stratul antireflex de pe baza prismelor. Sticla din prisme este extrem de buna la ior 7x40, si va dau un ex clar: eu lucrez si cu lumina puternica pe cap cand curat prismele, daca intamplator imi reflecta lumina in ochi din prisma, trebuie sa iau pauza pt ca nu mai vad, acest lucru nu este valabil la nici un alt binoclu pe care l-am intalnit, ma refer la cele cu renume inclusiv zeiss 10x50 care are prime mari de tot. Sa revenim, am facut toate combinatiile posibile de ocular/prisme/obiective intre ior 7x40 si binocluri cu tenta rece, concluzia este ca NUMAI prismele dau tenta de galben, ocularu NU da tenta de galben chiar daca tripletul e de un galben violent, sau mai bine zis da un galben inobservabil, cine nu crede poate proba. In triplet numai lentila biconcava (cea din mijloc) are galben, e un strat de sticla galbena pe ambele fete de o grosime de maxim 0,2 mm foarte casanta. Daca vreti sa verificati ce spun ....spor :), la 500-600 grade Celsius se desface tripletul, cu un sunet foarte puternic, daca il tii sus sigur ii dau drumu jos cand pocneste :)).  Spor la teste ! :)