-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Iul 2022 17:38


-----------------------------------
Ethos 21mmx100 grade pare a fi un ocular pentru gama mica de grosismente.
Acolo campul imens banuiesc ca iese in evidenta. Vorbesc la modul ipotetic deoarece nu am avut ocazia sa folosesc oculare cu camp aparent mai mare de 82 grade.
Nici nu ma intereseaza in lumea reala un asemenea ocular deoarece unul dintre ''cadourile'' varstei a treia este astigmatismul. Acesta se manifesta tocmai la maririle oferite de ocularele de grosisment mic.
Din aceasta cauza eu le privesc doar ca pe un accesoriu special care transforma telescopul mare in cautator. Ma intereseaza deci sa gasesc pozitia, asterismul in care se gaseste obiectul cautat.
Pentru observarea propriu-zisa ''bag aburi'' pentru marire mare: vad imagine fara aberatii si cu detalii.
Pe de alta parte, celor care inca mai pot folosi asemenea oculare de marire mica si camp mare le urez din toata inima distractie placuta ! Bucurati-va de acest privilegiu cat timp puteti !

O combinatie indelung testata in aceasta primavara,  dupa sosirea pe 21 Martie a dobsonianului SW Classic 250P de la Vexatyk.
Este vorba de ocularul X Cel 25mm x 60 grade care asigura, pe dobsonianul de 250mm, G= 48x si camp real pe cer de 75 minute de arc; deci un camp real ceva mai mare de doua diametre de Luna Plina.
Plus ocularul TS UWA 7mm x 82 grade care asigura, pe acelasi telescop, G= 171x si un camp real pe cer de 14 minute de arc; deci un camp real cam cat raza Lunii Pline. La 171x !!!

Daca pe dobsonianul de 200mm F/6, combinatia Deep Sky perfecta este ocularul Vixen LV 30mmx60mm + zoom Baader Mark III (8-24)mm, pe dobsonianul de 250mm imi place mai mult combinatia X Cel 25mm + TS UWA 7mm.

Dar, vorba Mariei Sale Voda Stefan cel Mare, daca ''pohta ce-o pohtesc'' este pentru mariri mai mari, am la dispozitie ocularele de 6mm, 5mm, 4mm, 3.2mm si 2.5mm. Plus trei lentile Barlow : 1.8x , 2x sau 2.25x. 

Edit: comparand ultima mea poza cu cea a lui Cristian/ Vexatyk, constat ca - cel putin dupa aspectul exterior - preferam amandoi acelasi ocular. 
Lacerta UWA 7mm si TS UWA 7mm tare imi par a fi ''aceeasi Marie cu alta palarie''. :wink: 

Mircea