-----------------------------------
Mircea Pteancu
12 Iun 2022 22:03


-----------------------------------
Luni 6 Iunie a.c. am efectuat observatii cu dobsonianul SW 250mm.
In acea seara am testat oculare de microscop ca oculare astronomice.
Deoarece reflectorul meu este un sistem F/4.8, mi-a fost evident de la inceput ca trebuie sa folosesc lentila Barlow pentru alungirea focalului. 
Cu lentila Barlow Hyperion 2.25x, achizitionata impreuna cu ocularul Baader zoom Mark III de la Starmax Cluj, am obtinut un raport nou de F/ 10.8.
La F/10.8 chiar si ocularul Huygens Zeiss f=50mm s-a comportat bine.
Folosind ocularul Zeiss K30x, un ocular complex si care se gaseste second-hand la preturi de aprox. 150$, am obtinut grosismentul de 325x.
Cu aceasta combinatie am rezolvat STF 1517 (separatie 0.75'') din Leo, STT 235 ( 0.97'') din UMa si STT 288 ( 0.93'') din Bootes.

Cireasa de pe tort insa tocmai se glasa atunci cand am zarit ( cu dificultate, dar am zarit ) discuri Airy la Eta CrB. Pricina aceea de dezacorduri de aici ...
Am intrerupt joaca de-a ''microscopistu' astronom'' sau ''astronomu' microscopist'' si am inserat ocularul TMB 2.5mm, fara lentila Barlow dar cu filtru Skyglow.
Astfel, la 480x, am vazut clar, limpede ... sau ''sharp'' cum le place sa spuna tribului romglez ... cele doua discuri Airy tangente. Nu am sesizat suprapunere a discurilor Airy ci dimpotriva, imaginea imi lasa impresia ca dubla era aproape de separare.
Marire mai mare nu puteam folosi, imaginea era oricum agitata de seeing.
Iar apertura este atata cat este.
Probabil ca Armand cu dobsonianul de 305mm va putea obtine separare.
Eu nu numai ca m-am multumit cu atat dar am fost chiar fericit !
In cele din urma, vorbim despre o dubla cu separatia de 0.4''.

Marti 7 Iunie am vazut iar discurile Airy ale lui Eta CrB, in forma de cifra ''8'', cu acelasi instrument dar la 300x, obtinut cu ocularul SW Planetary 4mm. De aceasta data imaginea a fost mai neclara decat cea de Luni seara.
Seeingul nu a permis grosisment mai mare.

Joi 9 Iunie am rezolvat, fara separare, dubla Lambda AB cu separatie 0.93''.
Grosismentul folosit a fost 162x obtinut cu Barlow Baader 2.25x si ocularul-minune Huygens IOR 15x cu focala de 16.7mm.
In acea seara am descoperit un lucru care-mi pare ciudat. Ocularul Huygens IOR 15x nu pare sa aiba acoperiri antireflex. Cu toate acestea, are reflexii interne mult mai reduse decat ortoscopicele CircleV sau ocularele Kellner CircleT. Care la randul lor nu-s oculare de ici-colo, ci sunt oculare de calitate.
Imaginea in H IOR 15x, amplificata la 162x, este clara,curata si cu contrast excelent, fondul cerului fiind negru catifelat. Iar campul sau aparent este aproape dublu fata de al altor oculare H.
Au nimerit odata si opticienii romani in Arcadia!
Daca IOR facea numai oculare din acestea, ar fi lasat Tele Vue fara clienti ...

Sambata 11 Iunie am rezolvat, fara separare,  STF 1517 din Leul, cu separatie 0.75''.
Noutatea din acest caz o reprezinta obtinerea acestui rezultat la doar 150x/ zoom Baader Mark III.
Acest lucru nu mi s-a intamplat niciodata pe dobsonianul de 200mm unde acelasi ocular zoom rezolva stele de pana la 1'', cum este de exemplu 52 Ori.
Am tras concluzia ca rezolvarea lui STF 1517 cu acelasi ocular se datoreaza exclusiv aperturii marite a dobului SW 250mm.

Mircea