-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Iun 2022 16:59


-----------------------------------
zoth are dreptate, rilla aceasta imi este familiara de la observatiile cu newtonianul de 125mm F/7 cu oglinda Beches.

Dar, asa cum am mai spus-o si altadata, eu sunt sigur ca Stanescu nu face asemenea comentarii ca sa taie entuziasmul cuiva. Parerea lui este ca nu se fac observatii suficiente de catre astronomii amatori iar el crede ca una dintre cauzele principale este dotarea necorespunzatoare, cu telescoape mici si slabe calitativ.
Sunt de acord cu el, fiind si eu de parere ca amatorii romani fac prea putine observatii. 
Opinia mea este ca amatorii romani nu fac observatii multe ... deoarece nu fac observatii multe.
(Respect maxim pentru cei care fac exceptie !) 
Nu de putine ori i-am sfatuit pe amatorii doritori de instrumente de calitate excelenta sa duca oglinzile lor comerciale la corectat, la Stanescu. Indiferent ca el se certa cu mine sau nu. Am salvata corespondenta si pot sa dovedesc daca e nevoie.
Deci cine doreste (si isi permite) are posibilitatea sa isi perfectioneze instrumentele.

Revenind la topic, desigur un instrument mai mare si cel putin la fel de bun, va arata mai multe detalii.
Punctul meu de vedere este ca orice instrument poate da rezultate daca este folosit, cu cat este mai bun si va fi mai des folosit, cu atat va da rezultate observationale mai bune.
Eu am inceput Lista Herschel 400 cu luneta zoth de 90x600mm, din Arad iar acum sunt undeva pe la jumatatea acesteia.
Atasez  capturi de ecran din carte se vede ca am inceput observarea Lantului Markarian (de exemplu)  cu luneta 90x600mm. Maririle folosite au fost 20x/ LV 30mm + 48x/ University 12.5mm ortho+ 67x/ Revelation Plossl 9mm.
Pe cerul negru la care merge adesea Tudor, 67x va fi ''excelent de excelent'' pe binoclul Omegon 70mm, pentru multe DSO. 
Pupila de iesire este de aprox. 1mm. 
Pentru apertura de 70mm aceasta este echivalentul mariririi de 190x din cazul dobului meu de 200mm. 
DSO fara numar !

Mircea