-----------------------------------
zoth
20 Ian 2008 16:01

Chesire
-----------------------------------
Am o mare nelamurire in legatura cu un model de chesire care se comercializeaza acum si pe care il puteti vedea in imaginea de mai jos.
As vrea sa-i rog pe cei care cunosc acest model de chesire sa-mi spuna si mie care a fost ratiunea sau folosul sa faca prima parte a tubului (care intra in focuser) pe un diametru de 30.7 mm? 
Incercand sa verific colimarea unui refractor cu acest dispozitiv montat direct in focuser am reusit cat de cat sa-l centrez pe al doilea diametru (31.6 mm) care printre altele fiind spus nu corespunde nici el standardului de 1.25".
Daca in schimb vreau sa verific colimarea unei diagonale sau a unui instrument cu grup de lentile corectoare de camp montate la iesire nu mai pot face lucrul asta din cauza imposibilitatii de centrare corecta a dispozitivului pe primul diametru.

In general standardul 1.25" corespunde marimii 31.75 mm, iar din multele masuratori de pana acum am observat ca in general marimea portocularelor se face pe 31.8 mm iar barelele majoritatii componentelor pe 31.7 mm, ansamblul rezultat avand un joc de 0.1 mm pe diametru ceea ce pe o lungime de 20-25 mm a unui barel asigura o precizie satisfacatoare de centrare. 

Este cumva dispozitivul chesire de mai jos fabricat pentru alceva si din greseala a ajuns sa fie comercializat si pentru standardul 1.25" al instrumentelor astronomice?
Stie cineva dintre voi care e misterul?