-----------------------------------
iulian90
15 Mai 2022 15:44


-----------------------------------
Multumesc frumos domnu Mircea. :D  In legatura cu denumirea WDS a stelei Zeta Herculis a fost o greseala de transcriere, pentru ca am trecut in caietul de observatii denumirea corecta de STF 2084 ,dar  am transcris-o pe forum din memorie ,fara sa mai fac vreo verificare pe catalog sau caietul de observatii si iata ca memoria (de scurta durata) m-a inselat si am scris STF 2081 in loc de STF 2084. Nah , asta e ,mai greseste astronomul amator, face parte din meserie.  :wink:

Studiind datele unor stele duble pe Stelle Doppie am remarcat o chestie interesanta, faptul ca separatia de 0,5" la steaua Porrima (Gamma Vir) data de catalogul atlasului Taki nu este eronata deloc, ci este data pentru o anumita epoca, din perioada 2005-2007, cand acesta stea a avut separatia de 0,5" si chiar mai mica de atat (0,4" in 2006), deci ar fi fost dificila si pentru un telescop de 200mm diametru, chiar asa a fost ? 
Si nu e singura stea dubla la care separatia se modifica drastic intr-un interval de timp relativ scurt, mai este si Zeta Herculis in aceasta situatie. Inseamna ca stelele duble sunt mai dinamice decat credeam. Isi pot modifica separatia si unghiul de pozitie PA destul de mult intr-o viata de om, depinde de ce perioada au fiecare si de cat de apropiate fizic sunt componentele intre ele. :)  

De exemplu, la Porrima rotatia companionului in jurul primarei are o perioada de 169,1 ani dar schimbarile cele mai drastice si rapide sunt in preajma periheliului cand viteza de rotatie a companionului se mareste. 
Separatia maxima la steaua Porrima va fi in anul 2101 si va depasi 7", iar in cazul stelei Zeta Herculis, separatia maxima va fi in anul 2025, de 1,559" deci destul de aproape in timp, perioada acestei stele fiind de doar 34,4 ani si deci se pot urmari cel putin doua treceri prin maxim si doua treceri prin minim a separatiei la acesta stea intr-o viata de om. Interesant. :)