-----------------------------------
Vexatyk
03 Mai 2022 17:22

Oculare
-----------------------------------
Eu folosesc cam 3 oculare mari si late :).

Calul de bataie este ES 20mm 68 grade. Grosismentul obtinut este de 90x si un camp de apoximativ 0.75 grade ( 45 de minute ). Imaginea e foarte bine corectata pana in margini la F4.5 al telescopului meu si nu am simtit nevoia de corector de coma. Contrastul este foarte bun si combinat cu o colimare cat se poate de precisa stelutele sunt punctiforme.

Al doilea ocular este cel care a venit odata cu telescopul , mai precis TS 30mm 68 grade 2 inch . E un ocular cu perfomante mediocre dar este singurul care imi ofera un camp mai larg si il folosesc pentru obiective deep sky mari ( Andromeda, Nebuloasa Orion, Nebuloasa Rosette, California , North America si Pelican nebula, Pleiadele , Beehive, Sagitarius Small Cloud ). Campul nu arata prea bine pe margini , dar daca nu esti prea pretentios iti poti face treaba cu el . 

Si ultimul ocular folosit este un Lacerta 7.5 mm , camp 82 grade . Nici despre acest ocluar nu as putea spune ca exceleaza si imi ia cel mai mult pana ating focusul perfect cu el. Dar este foarte bun pentru observatii plantare , grosismentul obtinut este de 240x si in rare ocazii daca simt ca seeingul permite ii mai plusez si pun si un barlow 2 x . 

In planurile viitoare si daca bugetul imi va permite TS va zbura si va fi inlocuit tot un un ES de 30-32 mm si 68 de grade. 

Toate aceste ocluare sunt folosite pe un GSO 408/1830 .