-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Apr 2022 22:30


-----------------------------------
Ion

Multumesc pentru intelegere !
Ma temeam ca daca ''te-am botezat'', imi vei cere in calitate de nas sa-ti cumpar o pereche de oculare (in loc de cercei).
Eu vad M45 tot, inclusiv steaua portocalie din vecinatatea sa, in campul de 88 minute a dobului de 200mm.
Iar pentru conditiile mele obisnuite de observatii, M31 are nevoie de mult sub doua grade. Din pacate ...
Mel 111, Collinder 65, Roiul Dublu Binocular din Ophiucus, da, astea au nevoie de camp mare.Doua grade e chiar mic.
Dar acestea sunt exceptiile.

sternchen

Din oras, nu folosesc focale mai lungi de 10mm decat la nebuloase difuze, acelea au fost numite ''oculare de babe''.
Clark da formule, trebuie muncit oleaca ca sa-l intelegem si ,mai ales, sa aplicam cele spuse de el la diferitele noastre instrumente.
Pe dobul de 200mm m-am obisnuit sa observ DSO la 154x.
Aici combinatia care mi-a picat cu tronc dupa sute de ore de observatii este LV 30mm/ 60 grade/ 2'' si Baader Mark III/ 2'' care ma duce usurel de la 51x la 154x.
Pe dobul de 250mm vad ca ma coafeaza mai bine marirea de 171x data de un ocular TS UWA 7mm despre care-i scriam lui Erwin ca am indoieli daca imi va folosi la ceva. Iar pentru cautare X Cel 25mm care ofera camp de 90 minute la 48x.

Discut mai departe cu placere dupa 1 Mai, am termen de predare si mai am de lucru.

Cer senin, Mircea