-----------------------------------
gpaunescu
13 Apr 2022 09:27

Imbunatatiri tub Celestron C6
-----------------------------------
As vrea sa prezint cateva imbunatatiri pe care le-am facut la telescopul meu, Celestron C6.
Aceste imbunatatiri, le-am facut din nevoia de a rezolva cateva probleme.

Am observat de cand l-am cumparat ca daca priveam o stea, avea ceva spike-uri, facand steaua sa aiba o forma neregulata.
Am crezut ca e de la ochii mei, de la varsta. La stelele mai luminoase aparea si efectul de "flare" in jurul stelei.
Apoi am cumparat un refractor si am observat ca folosindu-l, totusi stelele au forma rotunda. Deci nu ochii erau de vina.
Atunci am inceput cautarile pentru a intelege ce problema are C6-ele. Am descoperit ca sunt niste probleme comune pt SCT-uri:
 - parti neacoperite de vopsea din interiorul tubului, al baffle-ului de la oglinda principala si baffle-ul de la secundara.
Am verificat, tubul meu, cu ochiul liber, nu prea se vedea nimic evident care sa conduca la acele spike-uri. Intr-un singur loc, pe baffle am descoperit o mica zgarietura, dar acoperind-o, nu am rezolvat problema.
Atunci am inceput sa citesc despre acoperire cu velur (mai sunt si alte materiale). Aici parerile sunt impartite: unii zic ca rezolva problemele (sau cel putin le reduce), altii zic ca nu au vazut nici o diferenta.
Parerea mea e ca depinde si de contextul in care se fac testele. La cer negru, e posibil sa nu se vada o diferenta prea mare (daca nu sunt lumini parazite sau luna). In conditii cu poluare luminoasa, cred ca efectele benefice sunt mult mai visibile.
Oricum, am decis sa-l captusesc cu velur auto adeziv. Am pus pe interiorul tubului si pe interiorul baffle-ului de la oglinda secundara.
La mine e o zona cu Bortle 6, chiar am niste led-uri pe straduta din complexul unde stau. Din punctul meu de vedere, efectele au fost foarte benefice. Spike-urile au disparut complet, iar "flare"-ul s-a redus.
Chiar sunt rotunde stelele si la C6 (in conditiile in care aseara a fost si luna prezenta - si ea cred ca era responsabila de ceva reflexii).
Am pus niste poze din interiorul tubului. Se vede clar diferenta de nuanta de negru dintre vopseaua aplicata din fabrica si cea de la velur.
Deci la acest capitol sunt destul de multumit.
Unii mai zic ca ar trebui acoperita si o portiune din interiorul baffle-ului, cel pe care culiseaza oglinda. Dar aici daca pun velur, o sa micsoreze deschiderea. Ma gandeam sa il revopsesc cu o vopsea mai buna.
Dar mai studiez, inca nu sunt convins ca ar trebui facut si asta, mai ales ca nu pare a fi nici o portiune de unde s-ar putea reflecta lumina.

Velurul si vopseaua le-am luat de la teleskop-express.de. Am considerat ca au ceva experienta si vand ceva ce s-a mai folosit si de altii.
Oricum velur nu am gasit in alta parte.
Velurul e destul de subtire. Dupa aplicare trebuie curatat cu o rola de curatat scame.

A doua problema, pe care inca nu am rezolvat-o complet, este balansul oglinzii principale, atunci cand focusez. Si asta e o problema foarte des intalnita.
Si aici sunt diferite solutii, cea mai simpla este aplicarea unui strat subtire de vaselina. Vaselina recomandata, nu am gasit-o, am incercat cu niste vaselina siliconica (Super lube - sintetica cu silicon).
Nu am desfacut ansamblul ca sa il curata mai bine. Oarecum s-a imbunatatit.
Un rezultat si mai bun l-am obtinut dupa ce am schimbat focuserul cu unul dual speed de la Artesky (varianta mai ieftina a celui de la Starlight - Feather Touch&#174; Micro Focuser)

Despre acest focuser este vorba:
https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p11427_Artesky-Dual-Speed-1-10-for-Celestron-SC-Telescopes.html

Lucrurile s-au imbunatatit radical, dar tot mai este un mic balans; se poate trai cu el, nu afecteaza observatiile.

La inceput nu avea acest balans, a aparut dupa un timp. Deci cred ca tot vaselina e o solutie. Intentionez sa il desfac sa-l curat bine si sa reaplic vaselina.

Am atasat si cateva poze.

Daca sunt solutii mai bune si aveti experiente pozitive cu ele, as vrea sa le aud.

O zi buna si spor la observatii.