-----------------------------------
gheorghe adrian
09 Apr 2022 21:03


-----------------------------------
Ce este aceea o dimensiune?

Dl Iacob.
Cred ca intrebarea corecta este; ce este aceea o dimensiune fizica? Si nu pot sa cred ca nu cunoasteti ce este aceea dimensiune fizica. Dimensiunile fizice nu sunt acele cote de la croitorie, tamplarie sau lacatuserie. Dimensiunile fizice sunt acele marimi fizice fundamentale care stau la baza sistemelor de masura admise prin consens international si cu care se scriu relatiile de definitie ale tuturor marimilor fizice utilizate in tehnica. Marimile fizice fundamentale zise si dimensiuni fizice si care sunt in toate sistemele de masura, sunt; masa, spatiul si timpul [M;L;T], Cu aceste dimensiuni (marimi) fizice se scriu toate relatiile si ecuatiile dimensionale. Exponentii acestor ecuatii dimensionale sunt gasiti cu teoremele lui Bukyngum. In sistemele tehnice de masura marimea fizica masa [M] este marime (dimensiune) fizica fundamentala care nu poate fi derivata din alte marimi. Eu am gasit, de la identitatea dimensionala masa-sarcina rezulta ca masa M nu mai este o marime fizica fundamentala, ci apare ca o entitate spatiu-timp. Si observatiile experimentale arata ca  masa nu este o entitate statica, ci este structura dinamica in interactiune cu spatiul fizic. Datorita interactiunii dinamice a masei cu spatiul fizic, masa este in translatie, are inertie si energie cinetica. Masa este forma de stocare a energiei si deci este o forma de energie potentiala. De la identitatea dimensionala masa-sarcina, rezulta ca raman fundamentale doar doua dimensiuni fizice; spatiul  L  si timpul  T.  De aceea putem spune ca universul fizic este bidimensional. In universul fizic bidimensional, toate marimile fizice sunt masuri ale miscarii si se scriu simplu ca relatii intre spatiu si timp. Cand se spune, universul fizic cvadridimensional, este o exprimare gresita. Fiindca coordonatele unui eveniment masurate pe cele trei axe ale unui sistem de coordonate, sunt dimensiuni ale spatiului, sunt lungimi L. Timpul se masoara intotdeauna pe o axa, directie sau coordonata imaginara. De aceea este corect a se spune; universul fizic bidimensional, cvadri directional, cvadri axial sau cvadri coordonat.  Sistemul bidimensional al marimilor fizice (SBMF), care rezulta ca prima consecinta a identitatii dimensionale masa-sarcina, este important doar in studiul teoretic al fenomenelor fizice in esenta lor, in intimitatea lor cea mai profunda. Si nu desfiinteaza sistemele tehnice de masura.