-----------------------------------
florin_astro
11 Ian 2008 20:44


-----------------------------------
Eu tot inclin sa cred ca seeingul a fost de vina. Zici ca seeingul era bun. Cum l-ai determinat?? Seeingul nu se refera doar la transparenta cerului ci si la stabilitatea atmosferica. Asta se poate determina daca observi o stea dubla cu componente apropiate (un exemplu de dubla este cea din constelatia Lyra care are stelele separate undeva la 2 secunde de arc). Seeingul se poate determina dupa metoda pickering. Studiaza imaginile prezentate in acest site si spune-mi ce rating are locul de unde observi - http://www.damianpeach.com/pickering.htm . Pentru a determina seeingul foloseste un grosisment cat mai mare, cel mai mare pe care il ai si studiaza o stea de magnitudinea 2-4, in zona unde vrei sa observi. Incearca sa corelezi imaginea vazuta in ocular cu cele prezentate pe site'ul de mai sus. Daca vrei sa observi plantele la rezolutia maxima oferita de telescopul tau trebuie sa ai un seeing foarte bun, de la 7 in sus. Seeingul afecteaza toate telescoapele deopotriva, fie ele de cateva sute de euro sau de cateva mii. Daca optica e buna, nu trebuie sa iti faci probleme. Observarea planetelor e destul de dificila, detaliile fine se pot observa doar in momentele de calm atmosferic. De multe ori observatorii de planete sau cei care fac desene, stau minute in sir la ocular sa observe aceste detalii care, in functie de stabilitatea atmosferica pot dura de la o secunda la cateva secunde. Inca o intrebare: ai reusit sa focusezi discul planetei bine? Vedeai conturul clar dar nu vedeai detalii pe el deloc? Acuma depinde si de ceea ce crezi ca poti observa pe Marte sau Saturn. Oricum trebuie sa iti iei gandul ca vei putea observa pe ele detalii ca in reviste sau reclamele facute de comercianti.