-----------------------------------
iulian90
01 Feb 2022 20:26

Spectrosop home made
-----------------------------------
Buna ziua tuturor. :)

De curand am construit un nou spectroscop , cu retea de difractie de calitate ce am primit-o de la Erwin anul trecut, provenita de la un spectroscop didactic. Reteaua are 600 linii / mm si o eficitenta luminoasa cu mult peste retelele de difractie facute din CD-uri sau DVD-uri si ce-i mai important, linii drepte, nu curbate ca la CD-uri si DVD-uri. :)
Este de dimensiuni mari, pe un disc de sticla aluminizat pe o parte peste care este aplicata reteaua , montat la randul sau intr-un suport metalic prevazut cu un ax cu flansa ce permite montarea usoara a retelei si totodata miscarea aceasteia in plan vertical in jurul axului. Axul mai are un brat care servea probabil la reglarea precisa a retelei cu surub si arc, metoda ce am folosit-o si eu in constructia noului spectrocop.

Reteaua insa avea mult praf pe suprafata sa si a trebuit sa spal ca pe oglinzile de telescop, lasand-o mai intai in apa distilata cu fata in jos ca sa cada o parte din praf  urmand ca apoi sa o clatesc cu apa fara sa ating suprafata care este foarte delicata si se poate deteriora foarte usor, din ce mi-a spus si Erwin.
Dupa o ora in care reteaua a stat in apa cu fata in jos am verificat-o , se mai curatase de de praf, fiind mai curata, dar am avut parte si de o surpriza neplacuta; suprafata capatase niste ondulatii neregulate, tot atunci consatand ca reteaua este de fapt o folie aplicata pe discul de sticla aluminizat (nu strat special depus pe discul de sticla ,cum crezusem initial), sub care apa a patruns ,formand acele ondulatii urate pe supratata retelei. 
Din fericire doar o parte din suprafata se deterioarase, restul ramanand intacta (partea stanga) si deci reteaua o puteam folosi in continuare. Nu am mai continuat spalarea , am scos-o din apa am lasat-o la uscat apoi am pus-o intr-o cutie ,bine protejata si a stat o buna perioada de timp , pana de curand, cand mi-am adus aminte de ea si am decis sa construiesc un spectoscop de mare precizie.

Constructia spectroscopului am inceput-o acum trei-patru zile si am finalizat-o ieri. Carcasa este de dimensiuni mari ,dat fiind dimensiunea mare a retelei de difractie, din PAL, inauntrul caruia am montat reteaua intr-un colt , colimatorul intr-o parte a carcasei si luneta in partea opusa a retelei asa cum se paote vedea si in imagini. 

Colimatorul tot de la Erwin il am, mi l-a adus odata cu reteaua de difractie, provenind tot de pe acelasi spectroscop didactic. Are o fanta cam larga, de 1mm, asa ca i-am facut eu o fanta cu deschiderea de doar 0,2-0,3mm si am montat-o peste fanta originala. Am mai folosit si un dublet divergent (dintr-un obiectiv de camera compacta) care are rolul de a micsora imaginea fantei fara ca aceasta sa mai trebuieasca inchisa prea mult (0,1mm) pentru ca pot patrunde particule care obtureaza din fanta si pot produce linii si dungi nedorite in spectru, perpendiculare fata de liniile din spectru. 
De asemenea mareste si focala efectiva a colimatorului, misorand factorul de marire al colimatorului, ce apare in urma colimarii fascicolului si in final imaginea fantei se vede mai subtire prin luneta analizoare, ceea ce contribuie la marirea rezolutiei spectrului analizat. 

Ca luneta analizoare am folosit un obiectiv AMAR-S 105mm, de fabricatie poloneza, care se folosea pe aparatelele acelea de marit, folosite in developarea fotografiilor ,filmelor pe pelicula. Obiectivul l-am montat intr-o bucata scurta de teava din PVC de 50mm la capatul caruia am montat o celula cu filet M42, provenita de pe un obiectiv MIKAR-S 55mm, folosit tot pentru aparate de marit, in care vine montat aparatul foto Canon 450D, cu inel adaptor M42-EOS, pentru fotografierea spectrului, dar poate fi montate si oculare pe formatul 1,25" care intra aproape fix in gaura centrala a celulei cu filet M42, pentru studiul vizual al spectrului.
Dar obiectivul AMAR 105mm s-a dovedit a nu fi prea bun din cauza aberatiei de sfericitate destul de vizibile ce facea spectrul mai neclar la magnificatii mari, asa ca l-am desfacut si am inlocuit lentilele cu un mic obiectiv de binoclu de 25mm diametru f/4 ,  ce l-am montat in celula obiectivului AMAR, si care s-a dovedit mai bun, producand o imagine mai clara decat obiectivul AMAR 105mm.

Deasemenea, cum am scris mai sus, pentru reglarea retelei, pentru baleierea spectrului in fata lunetei analizoare, am folosit un surub ce l-am montat prin peretele carcasei (folosind o piulita M 6 cu gheare) in dreptul bratului de la  suportul retelei de difractie  care il impinge, si un arc de pix care sa il traga contra surubului , cand acesta este desfiletat asigurand  un reglaj mai ferm.

Spectroscopul l-am testat aseara si da rezultate fantastice, produce un spectru foarte detaliat, clar si drept, nu curbat ca la variantele anterioare de spectorscoape cu CD, DVD sau prisme. Si de asemenea 
 liniar, adica nu produce dispersie mai mare in zona albastra a spectrului cum se intampla in cazul spectroscopului cu prisme sau in zona rosie ca in cazul sepctroscoapelor cu CD sau DVD. Sunt foarte multumit de acest spectroscop. :)

Aseara am facut fotografii la spectrele unor lampi tip CFL, economice si la o lampa cu neon rosie (portocaliu-rosu de fapt) iar astazi si la spectul solar, folosind lumina soarelui care a patruns pe fereastra in casa si reflectata cu o bucata de geam spre fanta spectroscopului. 
Am ramas uimit de ce rezolutie poate sa aiba acest spectroscop, cate linii se vad in spectrul solar. Am slitat fara probleme si liniile sodiului 596-598 nm, liniile magneziului si fierului in zona verde , linia H-alpha si linia de absorbtie a oxigenului in zona rosie,  si liniile calciului in zona violet a spectrului. :D

In zilele urmatoare o sa mai pun fotografii cu spectrele celorlalte lampi care le am (cu vapori de sodiu ,cu halogenuri etc) si poate le voi analiza si cu softul Theremino , specializat in masurarea spectrelor. :)