-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Ian 2022 15:50


-----------------------------------
Si din cauza urmelor de picaturi pomenite de valy am ajuns la metoda manuala.
Dar spre uimirea mea si supararea mea, dupa spalarea ''cu grija'' ''cu vata'' ''fin, fara sa apesi'' etc am constatat ca in lumina razanta, pe suprafata oglinzilor ramanea ''ceva'' ca un abur foarte fin dar persistent.
Degeaba am repetat, voalul acela aproape imperceptibil ramanea acolo. Plus bonus urmele uscate de picaturi.
Un al doilea ''bonus'' era prezenta voalului si pe lentile daca le spalam cu apa,ca pe oglinzi; era invizibil la privire directa dar bine vizibil in lumina razanta.
O solutie de spalare chimica a lentilelor nu lasa asemenea voal dar mai am doar oleaca din ea.

''Houston, we got a problem!''

Cine are curaj, sa-si verifice oglinda in lumina razanta, n-o sa va placa ce vedeti.
Voalul acela produce o iluminare difuza a fondului cerului iar in apropierea obiectelor luminoase se vede o ceata luminoasa ca o ''atmosfera'' chiar si cand cerul este perfect senin. Acea iluminare difuza a fondului cerului iti fura din magnitudinea limita a telescopului, nu cred ca afecteaza rezolutia.

Eu asa apreciez daca e nevoie cu adevarat de spalare, daca incep sa sesizez ''atmosfera'' in ocular.

Asa am ajuns sa caut rezolvare si am gasit metoda manuala pe Cloudy Nights.
Gata cu voalul si cu picaturile, servus problema !

Mircea