-----------------------------------
Erwin
06 Ian 2022 09:30


-----------------------------------
Î&#539;i trebuie mobilitate mare, a&#537;a că cel mai la îndemână este să folose&#537;ti o "bizooka", adică un suport de umeri. Este u&#537;or de construit, îl po&#539;i face din lemn. Găse&#537;ti detalii pe blog. Eu am făcut una din aluminiu, demontabilă, &#537;i este cu totul altceva decât cu binoclul &#539;inut în mână, chiar dacă se mai mi&#537;că un pic din cauza că ai un punct de sprijin mobil, umerii, &#537;i direc&#539;ia tot cu mâna o dai, măcar elimini tremuratul. 

Un trepied normal pentru foto nu este bun, nu î&#539;i oferă libertate suficientă, e mai bun pentru observa&#539;ii la punct fix, mai bună este o montură paralelogram pusă pe un trepied stabil sau mai bine pe un stâlp să te po&#539;i învârti în jurul lui fără să dai peste picioarele trepiedului. 

Probabil un spoting scope, o lunetă terestră de calitate &#539;i apertură mare, de exemplu 20x80 î&#539;i va oferi detalii mai bune decât binoclul dar nu mai ai vederea binoculară. Eu am un binoclu de antiaeriană făcut din bucă&#539;i, TZK 10x80 dar nu prea m-am uitat la avioane, sunt prea mici &#537;i prea departe să văd detalii la această mărire. Mă gândesc că, după ce reu&#537;esc să-i fac adaptoare la 1.25 pentru ambele tuburi la mărire mai mare folosind oculare astro voi putea exploata mai bine luminozitatea &#537;i rezolu&#539;ia lui.