-----------------------------------
zoth
02 Ian 2022 17:18


-----------------------------------
Cu riscul de a va plictisi am sa-i raspund si lui Vali.

Da, sexy sau ne-sexy, cu ea am sa defilez o vreme. Sigur urmeaza si cosmetizarea dar mai am cateva lucruri de facut pana atunci. O sa va tin la curent  :) 

In ce priveste focuserul da, puteam sa folosesc un 2,5" cu tub scurt doar ca ala era semnificativ mai scump si chiar nu mi-a venit sa dau atat pe el. Am sa iau o diagonala noua la care am sa scurtez barelul de intrare, desenul imi arata ca acolo se produce fenomenul de vignetare.

Confirm ca materialul tubului e ciudat, am si explicat mai sus care sunt problemele dar pana la urma e teava de caca deci nu pot sa am pretentii nesfarsite de la ea. Grosimea in carne e trecuta pe tub a fi de 3,9mm dar in realitate e in medie de 4,5mm. Pe lungimi scurte tubul nu flambeaza vizibil.

Aici vreau sa subliniez un aspect pe care vroiam sa-l trec in postul trecut dar am uitat de el. Are o mare insemnatate precizia de prelucrare marginala a tubului lunetei atat in partea de focuser cat si in cea de obiectiv. Buna prelucrare mi-a asigurat o precizie de montare a focuserului de sub 0,1mm la capatul opus al tubului, adica sub toleranta de montare intr-un barel de 2" de buna calitate si precizie.

Referinta de pret nu o fixasem pe luneta din linkul dat de tine ci pe ceva mai comun:

https://astromagazin.ro/telescoape/1093-tub-optic-refractor-skywatcher-ac-150750-.html

La o diferenta de pret relativ mica, luneta din link arata cu mult mai bine decat ce mi-a iesit mie...
Asta e!