-----------------------------------
iulian90
25 Dec 2021 21:59


-----------------------------------
Am urmarit si eu live lansarea telescopului Webb si a decurs cu bine. Am vazut cum s-a desfacut panoul solar, dupa ce telescopul s-a desprins de racheta, dar spuneau ca panoul solar s-ar fi deschis mai devreme cu cateva minute decat prevedeau. :) 

In urmatoarele zile se va desface si scutul termic al telescopului, apoi bratul cu oglinda secundara si segmentele laterale ale oglinzii principale. 
Telescopul va fi amplasat in asa-numitul punct Lagrange (L2) de pe orbita terestra si va orbita Soarele, la vreun milion de km distanta de Terra. 
Mai spuneau ca abia peste 6 luni va fi operational. Pana atunci va fi calibrat si testat, probabil asta ar include colimarea oglinzilor ,focalizarea, testarea camerelor etc. 
Acest telescop este conceput pentru partea IR a spectrului avand o banda de la capatul rosu al spectrului vizibil la lungimea de unda de 10-20 microni din ce am aflat, de aceea au oglinzile acoperite cu strat de aur.
Telescopul va fi functional vreo 5 ani si vor avea acces vreo 1000 de astronomi, care vor face observatii fiecare pe rand in acesti 5 ani, din ce spuneau cei de la NASA. Din pacate nu va putea fi reparat in caz de avarie, ca telescopul Hubble, din cauza distantei mult mai mari fata de Terra. Speram ca va functiona fara porbleme in acesti 5 ani. 

Oricum a fost interesant de urmarit lansarea acestui telescop si imi pare bine ca a decurs fara probleme. Mai sunt ceilalti pasi de realizat, desfacerea scutului si a oglinzilor, activarea instrumetelor de la bord, care speram sa decurga fara probleme.  :)