-----------------------------------
iulian90
22 Dec 2021 11:36


-----------------------------------
Multumesc tuturor pentru felicitari. :)

Am inteles, deci laserul verde iese din discutie, chiar si cel rosu desi mai slab tot ar fi periculos daca as nimeri un avion in timpul orientarii ,banuiesc. De folosit prin metoda reflexiei nici vorba, stiu ca un laser ,fie el pointer rosu slab ,este periculos chiar si daca raza este reflectata de un geam, de aceea cred ca varianta cu laser nu prea m-ar incanta, deci raman pe varianta cu reflexie cu led rosu.

Din ce am inteles, un RDF comercial are in componenta sa un led rosu montat in spatele unei diafragme cu gaura foarte mica ,care constituie o sursa punctiforma, si un geam de forma unui menisc afocal, partial reflectiv , asezat la o anumita distanta de led, care focalizeaza la infinit fascicolul divergent al sursei punctiforme, astfel vazandu-se un punct rosu pe acel geam in acelasi timp cu stelele de pe cer. 
Pentru varianta DIY exista metoda focalizarii cu lentila si reflexia pe un mic geam plat a luminii provenite de la sursa punctiforma cu led rosu si aceasta metoda o voi folosi pe viitor cand voi construi un RDF.

Pentru alimentarea ledului, intr-adevar, ar trebui fie un potentiometru de 10 K,pentru a compensa scaderea curentului pe masura ce bateria se descarca, fie o sursa de curent constant ca cea de mai jos, cu un tranzistor si cateva componente, destul de simplu de realizat. Pentru a regla luminoazitatea ledului in mod convenabil, rezistenta notata cu R2* in schema de mai jos se alege prin tatonare, sau poate fi inlocuita cu un semireglabil. Varianta asta cred ca o sa o folosesc si eu in cazul cautatorului Telrad, dar si in cazul viitoarelor cautatoare tip RDF care le voi construi.

Mai jos ,pe langa schema sursei de curent constant mai prezint si o imagine cu schema de constructie a unui RDF comercial, dar si doua variante homemade, propuse de mine pentru constructia unui RDF  in regim DIY, avand in vedere faptul ca meniscul afocal care il au RDF-urile comerciale este foarte greu de procurat.