-----------------------------------
saiph
17 Dec 2021 20:20


-----------------------------------
Cred ca mai degraba doua de caciula :) adica doua pt deep sky, doua pt planete. Iar in final sigur reies mai multe.

Pt deep sky, cu un 8", mi s-a parut ca pt nebuloase un O-iii e destul de bun, la fel si UHC, de pe un cer cat de cat curat (oricum, Bortle mai mic de 8, sa zicem); la galaxii e complicat cu filtrele care taie prea mult, ca nu mai vezi mare lucru, ele emitand in (aproape) tot spectrul, asa ca un filtru tip Skyglow (de banda larga) mi-a servit mai bine.  Nu or fi ele cele mai cele, dar au ajutat la cresterea contrastului.

Iar la planete mi s-au parut utile cateva din filtrele pe care le am in trusa: cel albastru deschis (pentru accentuarea detaliilor rosiatice si galbui de pe planete ca Jupiter si Saturn, cel galben pt accentuarea inelelor lui Saturn, cel portocaliu pt cresterea contrastului craterelor de pe Luna (la fel si cel neutru), dar si pt accentuarea detaliilor albastrui de pe Marte, cel rosu (si uneori cel verde, dar nu la fel de impresionant) pentru Venus, iar pt orice planeta filtrul polarizor variabil s-a achitat de sarcina cu fruntea sus mai mereu :)