-----------------------------------
saiph
06 Dec 2021 13:12


-----------------------------------
Siiiii am ratat ocazia sa prind cometa Leonard la intalnire cu M3 :(  De data asta pe mana mea, ca senin a fost, culmea (desi ar fi urmat sa nu fie), dar am ramas sa ma uit la M42 din Orion pana la 5 dimineata, uitand sa-mi mai pastrez ceva energie sa ies sa caut cometa. Avand vedere spre Vest, am preferat sa ma delectez din confortul casei, experimentand cu camera planetara, focal reducerul 0.5x si C6-le (din care a iesit poza din postarea asta), apoi am pus binoviewerul, filtrele, si... ce sa mai zic, de deja s-au spus prea multe :lol:  Oricum, felicitari colegilor care au reusit sa o fotografieze! Si multumim ca ne-au aratat si noua rezultatele lor. 
In fine, vreo 40-50 de cadre, intre 1s si 3s expunere, aliniere din parti, ca polar finderul meu nu vede prin pereti :D de aceea stelele nu sunt rotunde (bine, si pt ca am tras prin geam.. si probabil FR-ul are un "usor" astigmatism).

Dar ce m-a tinut in casa ultima ora si ceva (in care ar fi trebuit sa ies) a fost faptul ca in momentul in care am ajuns la filtrul O-iii, aspectul nebuloasei s-a schimbat un pic, in sensul ca nu am mai vazut-o ca pe o "ceata" compacta, continua (cel putin in zona "cuibului" stelelor theta), ci a capatat textura, se puteau vedea din loc in loc peticele mici mai putin luminoase, altele ceva mai luminoase, nu cu mult, dar suficient cat sa dea impresia de textura, ca atunci cand te uiti la o mocheta de aproape. Si in mod bino, la 60x... a fost o experienta inedita, pot spune. Transparenta nu a fost chiar ca randul trecut, dar a fost ok, per ansamblu. Pacat ca nu m-am "trezit" la timp, sa fructific ocazia la maxim. As zice "eh, data viitoare", dar cu cometele, mai ales asta, nu e chiar asa simplu... :)