-----------------------------------
Erwin
01 Dec 2021 21:44


-----------------------------------
Un ocular de 2" are un câmp vizual mai mare, care, la o distan&#539;ă focală mai scurtă, presupun că este foarte bun pentru obiecte deep-sky mai mari (nebuloasa Orion, Lagoon, Andromeda, etc.) . 

Câmpul vizual este dat de construc&#539;ia ocularului, de numărul de lentile, nu neapărat de dimensiunea barelului. La un telescop scurt cu 650mm focala un ocular de 24-25mm pe 1.25" cu 66-68 grade câmp este tot ce ai nevoie, dar trebuie să fie un ocular bine corectat pentru focale scurte, nu merge bine un Kelner sau plossl. A&#537;a că trebuie să iei ceva mai scump, din categoria SWA sau UWA. Mai mare nu are rost, pentru că pupila de ie&#537;ire va fi mai mare decât pupila din ochiul tău la 27-25X. 

Nu m-am uitat la monturile cu care vin telescoapele propuse. Revin, trepiedele sunt incomode &#537;i greu de cărat pe distan&#539;e lungi, chiar dacă nu sunt grele ca masă totală. Un trepied din o&#539;el pentru EQ5 ca cel din Bazar este greu &#537;i voluminos, pentru mine ar fi exclus să-l car la locul de observa&#539;ii dacă merg pe jos &#537;i 500m. O montură table top care se desface în bucă&#539;i cum este cea pe care am construit-o pentru micul newtonian &#539;ine fără probleme luneta ED80 care are peste 3.5Kg din cauza focuserului de 2" cu reductor. Adică "&#539;ine" înseamnă că nu vibrează. Ori, monturile portabile pe trepiede u&#537;oare vor tremura ca frunza în vânt, chiar dacă suportă greutatea acelor tuburi fără să se strice. La acest aspect m-am referit când am recomandat montura home-made. Plăcerea dispare dacă stai să a&#537;tep&#539;i 10-20 secunde la fiecare atingere să se amortizeze vibra&#539;iile.