-----------------------------------
iulian90
26 Noi 2021 18:26


-----------------------------------
Multumesc. :) 

In privinta compatibilitatii cu PHD2 o sa ma informez eu si o sa mai fac incercari cu camera Philips.

In ceea ce priveste timpul de expunere, nu doar turbulenta poate fi un factor negativ, ci si poluarea luminoasa si precizia ghidajului, care ma limiteaza la vreo 2 minute. Din ce am vazut, cam pana la un minut de expunere stelele se vad ok, cu exceptia cazurilor cand ghidajul nu fuctioneaza bine sau bate vantul ,care poate misca instrumentul in timpul expunerii.

Aseara am mai avut o ocazie de a testa camera Philips, fiind senin, dar transparenta mai mediocra, undeva la 7/10. La camera i-am pus reducatorul de focala care il folosisem la camera CCTV Samsung SCB 2000, fiind confectionat dintr-un obiectiv de binoclu de 25mm diametru si o celula de filtru planetar si m-a uimit ce luminozitate putea sa aiba ansamblul , reducatorul de focala micsorand focala lunetei de 80mm, de la 900mm la 490mm si raportul focal de la f/11,2 la f/6, luminozitatea crescand de aproape 4 ori (3,5 ori sigur, luand in calcul pierderile de lumina pe sticla obiectivului lunetei si a reducatorului). :) 
Daca alaltaseara, la f/11 puteam mari expunerea la 2 minute inainte de a deveni fundalul cerului prea supraexpus, aseara la f/6 nu puteam sa depasesc expunerea de 60s, ca deja fundalul cerului aparea supraexpus datorita luminozitatii sporite a ansamblului luneta-reducator, dar si a poluarii luminoase mai ridicate, datorata transparentei mai proaste si a prezentei Lunii. 
Reducatorul de focala nu prea afecteaza calitatea imaginii decat putin, in sensul ca la stelele mai stralucitoare apare halouri din cauza aberatiei de sfericitate indusa de reducator, in rest nu induce coma sau cromatism suplimentar, la dimensiunea mica a senzorului camerei pare potrivit reducatorul de focala.

Camera a continuat sa ma uimeasca cu ce sensibilitate poate avea, am facut capturi la roiuirile M 34, M 36, M 37 , nebuloasa Crab M 1 si din nou la nebuloasa M 42, de data asta si cu M 43 in acelasi camp. La nebuloasa M1,  camera Philips a trecut testul cu brio, cu expuneri de numai 30s, la gain 54/64, aproape de maxim. 
Am mai modificat din setari la camera, de ex, am aflat ca de obiecei camera in modul LX este setata la 10 fps si am schimbat la 5 fps. Desi la prima vedere schimbarea fps-ului nu pare sa aiba vreo relevanta in modul LX, conteaza totusi, fiindca se modifica gradul de compresie a informatiei video sau foto care pleaca prin cablul USB spre PC, iar la  5 fps compresia este cea mai redusa. Am observat deasemenea o schimbare a aspectului fundalului imaginii cu zgomotul de citire, care diferea intre 10 si 5 fps, la aceasta din urma valoare fundalul arata mai bine. Si mai bine ar fi fost daca as fi modificat firmware-ul camerei cu ajutorului unui soft numit WcRmac, in asa fel incat sa scoata imaginile in format RAW/FITS. O sa incerc odata si treaba asta, poate fac din camera Philips o adevarata camera astro. :) 

Am mai avut ,pe langa succese si niste probleme cu ghidajul ,care nu a mers bine, fiind afectat de vantul care a batut cam tare aseara, la M 1 aproape jumatate din cadre le-am sters fiindca au iesit miscate din cauza vantului. 
Am mai modificat si valoarea rezistentei in derivatie cu tranzistorul de comanda Amp off, adaugand inca un rezistor de 100 ohmi, marind valoarea totala de la 200 la 300 ohmi, in speranta ca se mai reduce din efectul ampglow la expuneri mai mari de 2 minute, dar rezultatul a fost nesatisfacator, ducand la reaparitia efectului de sub-expunere centrala , asa ca am renuntat ,am scos rezistorul si am revenit la valoarea initiala de 200 ohmi unde camera se comporta satisfacator. 
Apoi softul PHD2  s-a blocat ,de a trebuit sa dau restart la laptop, nu stiu care e problema, dar banuiesc ca din cauza driverului la camera Meade DSI, care e conectata ca  camera de ghidaj. Odata, cand aveam numai camera Meade activata, nu si PHD2, tot asa s-a blocat si laptopul a dat restart. Dar asta e, se mai intampla si din astea in "meseria" de astrofotograf. :mrgreen:

Mai jos prezint cateva imagini cu roiurile M 34, M 36 si cu nebuloasa M 1, precum si cateva poze cu camera Philips cu reducatorul de focala montat si chiar cu filtrul UHC, care l-am folosit la capturile cu nebuloasele M 42 si M 43. :) 
Imaginile cu M 42/43 o sa le prezint zilele urmatoare, fiindca sunt multe de procesat, am tras mai multe serii de cadre cu expuneri diferite si e mult de lucru , iar captura cu M 37 nu o pot prelucra pentru ca am uitat sa trag cadre dark potrivite pentru acea captura. Poate in seara asta o sa trag cadre dark, desi e innorat afara, pot scoate numai camera, fara luneta si laptopul sa trag cadrele dark la o temperatura similara cu cea de aseara.