-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Noi 2021 17:02


-----------------------------------
Mda, nu mai pot edita mesajul anterior.
Pe vremea ''tineretii mele observationale'' obisnuiam sa notez conditiile generale de observatii si momentele de inceput si de sfarsit ale fiecarei observatii. Intre timp m-am lenevit si nu le mai notez.
Nu ma ajuta la nimic. Fie ca sunt nori sau ceata, foarte cald sau foarte frig, daca se vad cat de cat stelele eu fac observatii.
Dar pe desenele de mai sus se vede ca am terminat observatia lui Tr1 inainte de inceperea observatiei lui M103 ... !?  :shock: 
Am verificat, scuze pentru inducerea in eroare dar am facut desenul lui Tr1 pe data de 28 August 1994 nu pe 14 August cand am desenat M103. Dotarea oricum era aceeasi cu cea din 14 August. Pe vremea aceea eram extrem de sarac in telescoape. Inafara de dobsonianul de 160mm F/9 aveam doar luneta simplet din lentila de ochelari D=25mm x 1000mm si un monocular rusesc (cred ca BPC) 10X50mm.
Nu era ca acum cand copiii de patru ani primesc telescoape de 10 toli ... norocosii ! :mrgreen:

Atasez un desen al roiului deschis Messier 52, facut cam in aceeasi perioada,in baza observatiilor cu acelasi reflector de 160mm dar cu o dotare mai buna cu accesorii. Primisem de la amatorul Emil Kolossy din Bucuresti lentilele pentru un ocular Erfle de 20mm , ca cel din binoclul IOR 7x40mm. Iar dintr-un teodolit am extras si am adaptat la standardul 1.25'' o lentila Barlow care amplifica 2,6x.

Mircea