-----------------------------------
iulian90
01 Noi 2021 21:16


-----------------------------------
Am facut masuratori si calcule si la aceasta cometa si am ramas surprins de faptul ca este cometa cu cea mai mare si extinsa coama dintre cele trei comete fotografiate alataseara, adica cometa 29P/Schwassmann-Wachmann 1, cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko si cometa C/2019 L3. Este insa cometa care nu am putut sa o observ vizual, din cauza luminozitatii sale prea mici.

Conform calculelor si masuratorilor pe imaginea de mai sus dar si pe cadrele brute am constatat ca coama cometei 29P , partea difuza slab luminoasa a coamei ,care masoara 86,5" ar avea nu mai putin de 320861 km in diametru si partea centrala mai luminoasa a coamei , care masoara 21,6", ar avea nu mai putin de 80000 km in diametru.

Viteza unghiulara nu am putu sa o determin, deoarece cometa practic nu si-a schimbat pozitia in timpul sesiunii astrofoto care a durat in jur de 10 minute. Pe Heavens Above viteza cometei este apreciata la 12,3 km/s.
Cometa 29P/Schwassmann-Wachmann 1 este printre cometele cu cu cea mai circulara orbita , avand o excentritate de doar 0,044. Are o perioada de 14,8 ani, fiind situata in afara orbitei planetei Jupiter, avand periheliul la 5,77 U.A. si afeliul la 6,31 U.A.