-----------------------------------
iulian90
31 Oct 2021 13:11


-----------------------------------
Aseara tarziu s-a inseninat si am iesit sa observ si sa fotografiez trei comete, printre care si 67P/Churyumov-Gerasimenko. 

Cometa 67P s-a dovedit a fi una nu prea dificila de observat, cu telescopul de 150mm am gasit-o usor si s-a observat cel mai bine la grosismentele de 70 ori si 155 ori, ca o mica pata difuza si putin alungita. Am constatat ca este o cometa rapida, intr-o ora s-a miscat cu 2' spre est. 
Deasemenea, am analizat si doua din cadrele cu cometa, de 60s expunere, unu de la inceputul seriei de cadre, celalalt de la sfarsitul seriei , fiecare la o distanta de 9 min 40s intre ele, am calculat miscarea aparenta a cometei ,care a rezultat o deplasare de 21,6" si de aici am calculat viteza de miscare si care este de 2,23"/minut, deci intr-o ora de observatii cometa s-a deplasat cu 2,2'.

Am fost incantat sa pot observa aceasta cometa, care a fost vizitata in 2014 de sonda spatiala Rosetta ,care a transmis in premiera primele imagini foarte detaliate ale unei comete, plus ca a reusit lansarea unui robot pe suprafata cometei. :) 

Prezint doua imagini cu cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, prima prelucrata in mod "comet stacking", iar a doua prelucrata in mod "comet+stars stacking" in Deep Sky Stacker. In ambele imagini se poate observa si coada cometei destul de greu. Stiva are 11 cadre de 60s, la ISO 1600. facute cu camera foto Canon 450D, prin luneta de 80/900mm.