-----------------------------------
Nordas
19 Oct 2021 14:39

ATM - Telescop Newton Dobson de 8&quot; transportabil
-----------------------------------
Buna,
Dupa experienta cu "Travelscope de 8" cu montura single pole" din link-ul de mai jos, doresc sa folosesc aceeasi optica pentru o montura mai solida si mai usor de operat. Telescopul va fi folosit doar la observatii vizuale.

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=19841&postdays=0&postorder=asc&start=0

Am folosit un design (in poza) gasit pe diferite forumuri pe care l-am adaptat pentru oglinda si optica pe care o am. 

Doresc ca acest telescop sa fie robust, sa fie stabil la colimat si in masura in care se poate sa fie compact/demontabil. Am masurat si tubul optic asamblat incape in portbagajul masinii - nu trebuie demonatat.

In poza, piesele sunt din placaj de 18mm, cele 4 tevi sunt de 25mm diametru ( Hornbach) . Pe azimut ma gandesc sa folosesc 3 rulmenti (2 rulmenti se vad partial in poza) din care unul sa permita ajustari iar baza sa gliseze pe formica+teflon . Patinele, cu formica si teflon. Nu e figurata oglinda diagonala, pentru aceasta voi folosi acelasi sistem ca si la telescopul anterior.

As dori sa ma ajutati cu pareri pro-contra si ce ar fi mai bine inainte de a incepe sa fac piese. Sunt deschis la orice modificari considerand posibilitatiele pe care le am  - inclusiv de concept. 
- cat de demontabil astfel incat sa necesite o colimare fina intre iesiri la observatii ?
- cum se pot rigidiza diferite parti/ansambluri?
- in ce masura merita investit mai mult pentru rigiditate vs portabilitate ?

La final daca iese ceva demn de astro - si e cineva interesat pot sa ofer desene in format digital.
As vrea sa iasa o treaba buna!