-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Oct 2021 22:35


-----------------------------------
Dragos

Ai dreptate, lamelele curbate nu ar trebui sa produca raze.
Unii de aceea folosesc spidere curbate ca sa scape de egretele produse de bratele drepte.
Desigur se exagereaza cand se spune ca bratele curbate elimina difractia, aceea nu poate fi eliminata.
Bratele curbate o imprastie ca sa nu mai fie vizibila.
Probabil cum ai zis, la intersectia lamelelor se intampla ceva de apar acele raze.
N-am mai citit despre continuarea acelui experiment iar eu nu am telescop Cassegrain ca sa experimentez.

Lucian

La un reflector de 150mm am aceeasi problema.
Eu am ales solutia radicala si voi inlocui tubul propriu-zis cu unul mai lung, calculat cu Newt in asa fel ca sa indeplinesc conditia ''diafragmei de secundara'' definita de Mel Bartels.
Voi putea de asemenea sa inalt oglinda fata de fundul tubului ca sa circule aerul pe sub ea; aceasta va fi lipita pe trei puncte conform Plop la 0,4R.
Tubul mai lung va permite si apropierea planului focal de tub cu cel putin 30mm deci marirea considerabila a campului de plina lumina.
Pastrez inelul frontal care este metalic, nu plastic dar voi taia bratele care avand 6mm grosime reprezinta un raport de D/25 fata de maximul admisibil de D/60.
Cum a zis insa Dragos, poti merge pe obstructie mai mare.
Eu voi folosi bara filetata de 4mm si voi face paianjen cu trei brate folosind butucul original.
Deci voi merge pe un raport D/40.
Dupa ce voi taia bratele originale cu flexul. 

Tare o sa-mi placa ... vajjjjj .... vajjjj ... in direct ... Dr. Frankenstein Mircea Moreau facand iar chirurgie telescopica cu flexu' in Da Hauz O' Pain !!!  :roll:  :wink:  :P 

Noa, ti-am zis tot, succes, Mircea

Edit: mi-am dat seama ca nu voi putea folosi flexul, se schimba doar ca va fi brrrrr ... drrrr.... trrrrr in loc de vajjjj .... deoarece voi folosi pendularul ... placerea si bucuria de a modifica si imbunatati un telescop va fi aceeasi