-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Sep 2021 00:55


-----------------------------------
Dragi prieteni

Spun asa deoarece eu il simt pe fiecare astronom amator ca pe un prieten al meu, va multumesc frumos pentru felicitari si pentru cuvintele frumoase.

Cand in 2017 am aderat la SRPAC si m-am inscris cu comunicari in conferinta, eram orientat mai mult spre astronomia de amatori din lumea larga. 
E vremea sa stergem colbul de pe documente si sa aflam ca Uniunea Astronomica Internationala are precursori in jurul anului 1850 in Franta, nu in primul deceniu al secolului XX asa cum se crede.
Ca Societe Astronomique de France si Flammarion au devenit faimosi dar prima societate nationala franceza a fost infiintata cu vreo 15-20 de ani mai devreme.

Am zis insa sa incep in ograda noastra, sa studiez oleaca istoria Astronomiei de amatori din tara noastra, convins fiind ca voi termina repede.
Eram convins atunci, si am si scris asta, ca avem o literatura astronomica prea saraca.
Ei bine, nu este asa. Am gasit la inceputul secolului XX iubitori ai Astronomiei de la membrii ai Casei Regale pana la plugari. Dar radacinile coboara mult mai departe in timp.
Se pare ca Voda Petru Cercel era pasionat de Astronomie in a doua jumatate a secolului XVI. 
La 1700, curtea lui Voda Brancoveanu l-a trimis pe Hrisant Nottara ca student la Paris, la J.D. Cassini.
Nottara a si publicat in 1716 o carte de Astronomie. 
Voda Brancoveanu randuia la 1707 ca la Colegiul Sf. Sava sa se invete si Astronomie.
La 1777 , iluministul Gheorghe Sincai a publicat ''Rezumat de astronomie'' in care a facut consideratii de Mecanica cereasca.
La 1815, planeta Uranus, descoperita in 1781 era subiect de lectura in calendarele populare tiparita la Buda in limba romana, alaturi de orarul postalioanelor.
In 1839 a aparut prima carte de Astronomie populara in limba romana, am avut apoi numeroase articole de sine statatoare si serii de articole de popularizare in periodice.
Pentru ca la 1898 sa avem prin Wolfgang Pauly in varsta de 21 ani, prima cometa romaneasca, descoperita din Bucuresti.
Printul Grigorie Sturza a publicat la Paris in 1891 un prim Sistem al Lumii, o cosmologie, conceputa de un roman.
In jurul anului 1900 apar primele anuare astronomice redactate de amatorul Bernard Vermont.
Apoi a urmat episodul extraordinar al lui Victor Anestin, o supernova a Astronomiei noastre.
In 1920, Russell W. Porter a impulsionat intr-o maniera fara precedent constructia de telescoape dar aceasta se intampla in Sprienfield , statul Vermont.
Ei bine, deja in 1932, Ioan Zaidel -cred ca aflat pe atunci in zona Ploiestilor, obtinea primele oglinzi de telescop de calitate. Cu o asemenea oglinda a fost descoperitor independent neomologat al petei de pe Saturn din 1933, descoperita atribuita actorului englez Richard Hay.
In 1942 , Ioan Dragescu (devenit cunoscut pe plan mondial drept Jean Dragesco), pe atunci de 22 de ani, a descoperit diviziunea dintre inele B si C din inelele lui Saturn. Descoperirea a fost atribuita lui Bernard Lyot.
Iar Victor Daimaca a fost al doilea descoperitor al celei de a doua comete ale sale, inaintea lui Peltier dar IAU l-a inregistrat al treilea.
In anii '90, N. Reinholz din Zadareni, Arad si Florin Keller din Timisoara au descoperit fiecare cate o cometa. Fie aceste descoperiri au fost tardive, fie nu au fost comunicate la timp deci nu au fost omologate.

Prin Nicolae Donici, astronomii romani au fost prezenti inca din 1922 la prima adunare generala a Uniunii Astronomice Internationale.
In deceniile care au urmat am avut astronomi cooptati in comisiile de specialitate ale UAI.

Sa privim la ziua de azi.
Exista astronomi romani in comisiile UAI ? Intrebare pentru astronomii profesionisti.
Iar noi, astronomii amatori , colaboram bine intre noi sau ne cam certam ? Intrebare pentru amatori.

Sa nu-mi vina nimeni cu vaicareli despre bugete si instrumentatie.
Despre mentalitati si comportamente este vorba aici.
Iau niste exemple la intamplare. 
Oare Sri Lanka are societate astronomica ?
Nu, nu are, dar are asociatie astronomica din 1959.
Are oare Islanda asa ceva ?
Da, are Stjomuskodunarfelag Seltjarnarness.

Romania nu are societate astronomica. De ce ar fi promovati astronomii romani la IAU ? 
Ce experienta si ce cultura de organizatie poate avea cineva venind dintr-o tara in care cei cu aceleasi preocupari nu colaboreaza intre ei ?
Cum ar putea ei nu doar colabora ci stimula colaborarea cu astronomii din Sri Lanka si Islanda daca ei nu se impaca intre ei ?

Avem un trecut frumos dar un prezent cu hibe. 
Cine oare le va rezolva ? Cine ar trebui sa le rezolve ?

Inchei multumind inca odata colegilor!
Urez cer senin deasupra capului si pace stelara in suflet astronomilor amatori - cetateni ai Universului, Mircea