-----------------------------------
Darius M
18 Sep 2021 16:05


-----------------------------------
Chinezul î&#539;i vinde orice, vrei ieftin, î&#539;i vinde gunoi, vrei calitate, plăte&#537;ti.
Uneori da, dar macar stii ce cumperi, si nu e neaparat gunoi.

Spre exemplu in domeniul electronicelor open-source poti cumpara un produs la 50% din pretul "oficial" stiind ca diferenta se datoreaza unui proces mai "ingăduitor" de controlul calitatii.
Exemple concrete sunt HackRf One si Portapack.


suntem prea saraci ca sa ne luam lucruri ieftine
Depinde, cred ca e un lucru bun sa existe anumite produse la preturi mici disponibile pe piata, atata timp cat comercializarea lor se face in mod onest.
Spre exemplu am o bormasina cu percutie cumparata cu vreo 150 de lei de la Metro, fabricata in romania, si una cu acumulator NuTool Budget cumparata nici nu mai stiu de unde tot cu vreo 150 de lei.

Stiam bine ce cumpar dar este fix ce am nevoie. De vreo 5-6 ani le folosesc pe ambele ocazional cand mai am cate ceva de facut prin casa. Cea cu percutie am folosit-o probabil de 3-4 ori iar cea cu acumulator putin mai mult. Totusi ambele inca functioneaza bine fix pentru ce am eu nevoie.
Cred ca ar fi fost o alegere gresita sa dau 1000 de lei pe vreo bormasina super-profesionala Bosch sau Makita sau mai stiu eu ce.

In schimb, cand a venit vorba de aparatura de care am nevoie sa fie mai robusta si mai calitativa, am dat 1000 de lei pe un Zoom H5 si inca vreo 1000 de lei pe un trepied Manfrotto, si asa mai departe.
Totul sta in comercializarea onesta. Atata timp cat stiu ce cumpar, pot fi liber sa aleg produsele de care am nevoie. In trecut am avut un trepied cuparat cu 150 de lei si a fost perfect pentru ce am avut nevoie. Dupa cativa ani, cand mi s-au schimbat nevoile si mi-am permis sa platesc, am trecut la Manfrotto.



 se intampla sa refuze cate un camion intreg, si il aduceau din Italia in RO unde il punea la vanzare
Da, atata timp cat comercializarea onesta cred ca e o practica buna asta.
Totusi daca ar fi fost vandute in magazine "high-end" ca si produse fara defect atunci ar fi trebuit sa fie ilegal. Ceva de genul asta este posibil sa se fi intamplat si cu binoclul buclucas.



o mare lacuna, vis a vis de acest intrument, in randul cumparatorilor romani. Este si unul din motivele pentru care am tinut sa prezentam cat mai corect si la obiect binoclul in sine, versiunile sale, calitati/dezavanntaje etc
Nu e chiar asa. Ar fi culmea sa ne asteptam ca oamenii care cumpara un monitor sa fie toti electronisti si sa stie detalii despre cum functioneaza monitorul, sau sa fie tehnicieni de culoare si sa stie exact cum sa verifice calibrarea culorilor si spatiul de culori al unui monitor.

Nicidecum, in schimb ca si cumparator ma astept sa pot avea incredere ca atunci cand cumpar un produs sa fie ceea ce spune compania in materialele de marketing, mai ales daca informatiile astea sunt coroborate de persoane care fac reviewuri impartiale.


Cu toate astea, in ultima vreme nici macar reviewurile nu mai ajuta - vedeti cazurile recente AData si Western Digital. Cel mai recent, Western Digital a schimbat componente majore (inclusiv NAND Flash) de pe ssd-ul SM550, si a facut asta fara sa anunte pe nimeni, fara sa schimbe denumirea sau codul produsului si bineinteles fara sa schimbe pretul.

In cazurile astea, reviewurile au fost facute cat timp produsul inca avea componentele initiale.
Mai tarziu WD a schimbat componentele iar cei ce intentionau sa cumpere au cumparat linistiti vazand reviewurile. Totusi ce au cumparat avea alte componente fata de produsul initial, iar performanta era mult scazuta. A fost nevoie de Reddit si investigatii in comunitate ca sa se afle asta.
Aici vorbeste LTT despre asta: https://www.youtube.com/watch?v=4QGPV2EDh9k

WD a mai facut asta si cu alte produse, si nu sunt singurii.


Asadar in ceea ce priveste binoclul bucluca&#537;, parerea mea este ca nu cumparatorii sunt de vina, mai ales ca nu e un binoclu tocmai ieftin. Cand un binoclu costa 800 de lei, ma astept sa fie mai usor, sa nu se abureasca atunci cand e frig, iar optica sa fie mult mai calitativa decat un binoclu din Lidl care costa 100 de lei.
In niciun caz nu ma astept sa fie vreun Factory Second sau vreun rebut.


Tocmai de asta este bine ca avem posibilitatea sa facem retur produselor non-conforme. In plus, avem oportunitatea sa scriem pe forumuri si sa ii anuntam si pe altii de potentiale probleme cu anumite produse. Comercianti, distribuitori si producatori mai putin onesti vor exista mult timp de acum inainte.