-----------------------------------
Val Cosmin Sandu
16 Sep 2021 13:13

Impact pe planeta Jupiter
-----------------------------------
IMPACT pe planeta Jupiter
=========================
      In noaptea de 13.09.2021, am realizat o serie de expuneri la tranzitul satelitului IO peste planeta Jupiter.
Spre finalul sesiunii de observatii, am observat in captura pe filtrul IR o scanteie rapida mare, dar nu am constientizat importanta ei pana cand, a doua zi, observatorul amator brazilian  José Luis Pereira a descoperit-o si el in expunerile sale si
a dat-o publicitatii. Seeingul a fost bun in acea noapte, dar la momentul impactului acesta se stricase considerabil.
A fost nevoie de procesare pentru a combina expunerile realizate pe filtrul IR, in care apare impactul, cu restul filtrelor 
verde si albastru, pentru a reusi o imagine color. Captura a fost realizata cu o camera monocroma ZWO ASI 290MM, filmuletul expunerilor fiind de 2000 de cadre x3 pe fiecare filtru.
Derotarea filmuletelor SER a fost realizata in programul WinJUPOS, durata totala fiind de 14 minute.
Desi sunt la inceput cu expunerile la planete, fiind axat pe pozele deepsky, cred ca am avut un noroc mare sa prind acest eveniment.
Vreau sa-i multumesc Dm. astrofotograf Pepe Mera, pentru sfaturile legate de partea optica, care au contat mult in realizarea
expunerilor la planete.
Cer senin!
Telescop: Celestron Edge HD11 
Camera:   ZWO ASI 290MM
                Fara barlow
Filtre: Optolong IR Pass filter 685nm
          Astrodon G,B Gen2 E Tru-Balance Filters
Cadre:  2000x3x3 (28 fps)
Montura: EQ6R Pro
Procesare: AutoStakkert, RegiStax, WinJUPOS, Photoshop
Detalii Jupiter:
Magnitudinea vizuala: -2.8
Diametru: 48,0"
Diametrul satelitului  IO: 1,221" (Mag vizuala: 5,1 mag)
Altitudine: 24°
Azimuth: 35°[SW ]
Cer senin!
Cosmin Sandu
Grupul Astrofotografilor Amatori si Profesionisti GAAP
Pagina personala: https://www.facebook.com/Membru.GAAP
Grup astro-procesare: https://www.facebook.com/groups/cersenin