-----------------------------------
Erwin
10 Sep 2021 08:34

mini Dobsonian
-----------------------------------
În urmă cu câteva săptămâni, folosind câteva bucă&#539;i de placaj de mesteacăn de 15mm rămase de la alte proiecte am început să construiesc o montură pentru un mic newtonian de 4" pe care îl voi prezenta în alt topic. Am avut de la David Eco o bucată inelară de melamină imita&#539;ie de marmură ne&#537;lefuită sub&#539;ire, inelul decupat în prealabil l-am folosit la montura telescopului Hinds. De asemenea, aveam gata decupat un disc. Am mai decupat încă unul identic &#537;i le-am ajustat la margine. 

Montantul lateral l-am făcut dintr-o placă dreptunghiulară sus&#539;inută de 2 contrafor&#539;i &#537;i a&#537;ezate împreună pe o placă mai mică astfel încât să pot demonta această piesă pentru transport. Discul de altitudine l-am făcut tot din placaj de 15mm însă am folosit pentru alunecare un disc din Komadur, plastic alb de 2mm folosit cu succes &#537;i la alte proiecte de acest gen, chiar &#537;i la baza unei monturi Dobson construite anul trecut. Ambele discuri sunt prevăzute cu câte 3 padele din teflon de 3mm fixate cu holz&#537;uruburi mici din alamă. 

Lagărul azimutului nu prezintă probleme deosebite însă am folosit totu&#537;i o buc&#537;ă din alamă făcută la strung &#537;i o piuli&#539;ă ascunsă, cu gulera&#537; de genul celor folosite la mobilier pentru a evita uzura lemnului dacă se rotea direct pe &#537;urubul central &#537;i îmbunătă&#539;ind astfel precizia rota&#539;iei. 

La altitudine ini&#539;ial am făcut ceva similar însă nu am fost mul&#539;umit deloc de rezultat pentru că am dorit ca reglajul strângerii să fie făcut cu precizie &#537;i oricând este nevoie, cu ajutorul unei rozete. &#536;urubul central se rotea &#537;i se slăbea piuli&#539;a. A&#537;adar am introdus un mic rulment în centrul discului de altitudine care a redus mult frecarea. &#536;urubul a rămas fix mai mult timp dar tot avea tendin&#539;a de a se roti când era mai strâns. A&#537;a că am făcut o plăcu&#539;ă din alamă cu gaura în formă de D &#537;i am pilit &#537;i &#537;urubul ca să capete această formă. În acest mod &#537;urubul are un singur grad de libertate &#537;i rozeta îl strânge sau destrânge fără a se deregla în cursul utilizării monturii. 

Am testat montura cu newtonianul &#537;i merge brici. Apoi am zis, dacă tot am făcut o prindere tip Vixen ca la monturile comerciale, ia să încerc &#537;i cu alte instrumente. Aveam MTO11-CA ce se odihnea cam demult a&#537;a că l-am pus la treabă. Montura l-a sus&#539;inut cu succes &#537;i am putut face observa&#539;ii cu el, chiar dacă focala e mult mai lungă, precizia de orientare a fost numai bună. De asemenea, am folosit montura &#537;i pentru a testa ED80-ul recent achizi&#539;ionat &#537;i reconstruit pe care-l voi prezenta separat. Revin cu imagini.