-----------------------------------
valy
05 Sep 2021 23:56


-----------------------------------
4.	Cerinte hard/soft
Din pacate nu pot testa prea mult partea de compatibilitate cu diverse sisteme (PC sau raspberry PI, Win sau Mac sau Linux), iar din cautarea pe Google nu au rezultat prea multe probleme, iar cele cateva semnalate si-au gasit raspunsuri. Recomandare: fiecare trebuie sa ia in considerare propriul context cand analizeaza achizitia acestei camere ca de altfel orice alt echipament, si o documentare prealabila este foarte utila.
Eu am testat pe un sistem Windows 10 Pro 64bit, cu procesor I7, 16G RAM, SSD si HDD, USB 3.
Se descarca intai driverii de pe siteul ZWO https://astronomy-imaging-camera.com/software-drivers, se instaleaza driverii dupa care se conecteaza camera la portul USB. In SharpCap a aparut camera fara nicio alta setare suplimentara. Conform documentatiei de la ZWO camera merge cu minim v3.0 a SharpCap.
 
Un aspect care poate fi important cand achizitionam o camera, si, cateodata foarte important cand ne dorim o noua camera (adica facem un upgrade &#8222;la ceva mai bun&#8221;), se refera la celebra zicala &#8222;Atentie ce-ti doresti ca s-ar putea sa se intample&#8221;. Este bine ca avem camere din ce in ce mai performante (rezolutie, viteza, FPS, 10/12 bit si multe altele), numai ca acestea vin cu o serie de probleme de care ne lovim abea dupa ce am achizitionat noua camera: portul USB trebuie sa fie USB3 (degeaba luam camera USB3 cu 100fps daca noi avem doar USB2), controllerul USB trebuie sa fie unul performant, cablul USB trebuie sa fie unul de calitate (un cablu &#8222;ieftin&#8221; poate afecta viteza si poate duce la pierderea de date in timpul transferului), viteza de scriere pe HDD trebuie sa fie una buna astfel incat sa putem beneficia de peformanta pe care noi am vazut-o doar teoretic in specificatiile camerei. Si lucrurile nu se opresc aici. Chiar daca achizitia s-a facut la viteza maxima si nu au fost cadre pierdute sau eronate, ramane in continuare problema procesarii acelor imagini sau filme achizitionate, si aici intervine performanta sistemului (CPU, RAM etc) care nu este niciodata suficienta. Sunt colegi care au achizitionat o camera de 300$ si ca sa beneficieze de performanta acesteia au trebuit sa achizitioneze si un PC/Laptop performant care de obicei este mult mai scump. Posibil lucrurile sa nu se opreasca nici macar aici. Cantitatea mare de date achizitionate de camera trebuie probabil salvata undeva, ca doar nu stergem filmele ca sa facem loc altora noi, ne trebuie backup: in cloud este gratis si sigur dar timpul de transfer poate fi prohibitiv si nu avem capacitate infinita, pe HDD extern este rapid dar ASI462MC la viteza maxima genereaza 1TB in aproximativ o ora, scrie cu ~250MB/s). Deci &#8222;atentie ce va doriti ca s-ar putea sa se intample&#8221;!