-----------------------------------
iulian90
29 Aug 2021 15:56


-----------------------------------
Buna ziua tuturor. 

Prezint un desen cu roiul globular M 71 din constelatia Sagitta, realizat dupa observarea prin telescopul de 150mm a roiului, in data de 27 august 2021. 

Nu am mai postat de aproape trei ani vreun desen cu obiecte ceresti in acest topic, de cand m-am apucat de astrofotografie, dar in ultima vreme m-am reapucat de facut desene, pe care le-am mai postat pe topicurile "ce-am vazut aseara (II)" sau "DSO /Obiectele cerului profund" in ultima vreme. 

Cu telescopul de 150mm observ mai bine roiurile, galaxiile, nebuloasele, decat cu reflectorul de 114mm, dupa care am facut majoritatea desenelor postate in acest topic. Magnitudinea stelara limita observata prin acest telescop de 150mm, este undeva la 13,7, asta pe un cer sub-urban. Dar pe un cer negru din afara orasului as putea ajunge la o magnitudine limita reala de 14, sau peste aceasta valoare. :)

In urmatoarea perioada, cand se va mai imbunatati vremea, o sa mai realizez desene cu obiecte ceresti, chiar daca ma ocup si de astrofotografie. 
Desenul are un farmec aparte, in timpul realizarii lui ajungi sa cunosti mai bine obiectul ceresc pe care il desenezi pe foaie, vezi tot mai multe detalii, care anterior nu pareau sa fie vizibile. :)